Direct naar artikelinhoud

Turkse autoriteiten eisen arrestatie van 103 academici in Istanboel

Sinds de coup werden in totaal tienduizenden werknemers in de publieke sector aan de deur gezet, onder wie meer dan 20.000 militairen (die hier geboeid worden weggebracht).

In Turkije is tegen 103 academici van de Yildiz Universiteit in Istanboel een aanhoudingsbevel uitgevaardigd op verdenking van banden met terroristische organisaties. Dat bericht het regeringsgezinde persagentschap Anadolu. Al 73 personen werden opgepakt.

Concreet wordt de academici banden verweten met de in de Verenigde Staten levende prediker Fethullah Gülen. Die wordt door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli.

De Turkse politie voerde vandaag nog razzia's uit in de bureau's van de betrokken academici op de campus van de universiteit, maar ook bij hen thuis.

Sinds de couppoging in het land voert de regering een grootschalige zuiveringsactie tegen vermoedelijke Gülen-aanhangers en oppositieleden. In totaal werden tienduizenden werknemers in de publieke sector aan de deur gezet, onder wie meer dan 20.000 militairen.

Volgens de staatsmedia zitten ook ruim 36.000 mensen in de gevangenis in verband met de mislukte aanslag.