Proef met spreekuurrechter rechtbank Assen en Leeuwarden geslaagd

Het experiment met de spreekuurrechter bij de rechtbank in Assen en Leeuwarden is geslaagd. Doorontwikkeling en uitbreiding naar andere rechtbanken is nodig voor een definitieve invoering van deze vorm van rechtspraak.

Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank Noord-Nederland. De spreekuurrechter is na de zomer van 2016 begonnen. Het is een alternatief voor de reguliere civiele procedure bij de rechtbank. Burgers en bedrijven kunnen snel terecht bij zeven ervaren kantonrechters. De rechter probeert met een goed gesprek tot een oplossing te komen. Lukt dat niet dan doet de rechter alsnog uitspraak. De kosten zijn veel lager en de procedure verloopt veel sneller.

Goedkoop

De afgelopen anderhalf jaar zijn 55 zaken door de spreekuurrechter behandeld. Bij het overgrote deel van de zaken (80 procent) zijn de partijen bij de spreekuurrechter tot een schikking gekomen. Uit een tussentijdse evaluatie is gebleken dat het door de meeste betrokken partijen als snel, laagdrempelig en goedkoop is ervaren. Ook de rechters zijn enthousiast.

Voorrang

Projectleider Jaap de Vroome zegt dat aangemelde zaken met voorrang zijn behandeld tegen de helft van de laagste griffierechten. Hij zegt dat aanpassingen nodig zijn om het voor de langere termijn op grote schaal in te voeren. De proef met de spreekuurrechter wordt in mei afgerond. Een onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit Groningen gaat het experiment onderzoeken.