Buitensporig geweld en het gemak waarmee het toegepast wordt

De politie voert onderzoek uit na de schietpartij op de Korreweg in Groningen. Foto: Archief ANP

De politie voert onderzoek uit na de schietpartij op de Korreweg in Groningen. Foto: Archief ANP

De ernst en omvang van de misdaad in Noord-Nederland is (nog) niet vergelijkbaar met die in bijvoorbeeld het zuiden van het land. Daar is de criminaliteit heftiger en omvangrijker. Niet dat hier niets gebeurt. Wat vooral begint op te vallen: het gemak waarmee.

Vandaag staat de zaak tegen Azim A. (21) voor de tweede keer (pro forma) op de rol van de rechtbank in Groningen. Azim A. wordt verdacht van een poging tot moord: op 15 oktober vorig jaar schoot hij op de Korreweg in Groningen op een willekeurige voorbijganger, een fietser. Dat is de beschuldiging. De strafzaak wordt naar verwachting in september inhoudelijk behandeld.

Wat de motieven van Azim A. op die 15e oktober zijn geweest, is niet bekend. Verklaringen van medeverdachten doen het ergste vrezen. A. zou kort na de schietpartij hebben hebben gezegd dat hij het lekker vond wat hij had gedaan. ,,Alsof ik een vogel uit de lucht schoot.’’ Ook zou hij hebben gezegd bereid te zijn naar het ziekenhuis te gaan ‘om het af te maken als die jongen nog niet dood is’.

Motief: waanzin?

Het slachtoffer, een toen 21-jarige student, werd door vier kogels geraakt en is waarschijnlijk voor de rest van zijn leven verlamd. De uitlatingen van A. waren voldoende reden om hem te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Wellicht is Azim A.niet alleen een bloedlinke, maar ook een gestoorde jongeman.

Er zijn meer zaken die laten zien dat er maar weinig voor nodig om buitensporig geweld te gebruiken. Deze week zou in Groningen een man terechtstaan die eind 2016 betrokken was bij een schietpartij in Stadskanaal. Dat gebeurde tijdens een drugsdeal rond drie kilo wiet.

De deal verliep niet goed. Er werd met een mes gestoken, geworsteld en toen werd er geschoten. Een 22-jarige man raakte daarbij zwaargewond: als gevolg van een dwarslaesie moet hij de rest van zijn leven in een rolstoel zitten. De strafzaak werd aangehouden, omdat er nog getuigen moeten worden gehoord.

Doorgeladen wapen

Drugs (ripdeal) was ook de achtergrond van de fatale schietpartij in januari vorig jaar in Foxhol. Daarbij kwam de 28-jarige Dennis Bruns uit Musselkanaal om het leven. Tegen de schutter, de 34-jarige drugsdealer Janderk B. uit Hoogezand, is twaalf jaar celstraf geëist. Volgende week wordt in deze zaak uitspraak gedaan.

Zowel verdachte B. als het slachtoffer Bruns droegen een doorgeladen (schietklaar) wapen. Het was hij of ik, zei de verdachte tegen de rechters, daaraan toevoegend dat het ‘natuurlijk niet de bedoeling was’ om Bruns dood te schieten. De officier van justitie sprak van angstaanjagende taferelen ,,want de kogels vlogen door de straat. En waarom? Om een halve kilo cocaïne’’.

In april vorig jaar werd een 26-jarige man neergeschoten in de Topaasstraat in Groningen tijdens de verkoop van 4000 xtc-pillen. Dankzij medisch ingrijpen leeft het slachtoffer nog. De schutter, een 22-jarige Groninger, kreeg zes jaar celstraf. Tijdens de rechtszaak, eerder dit jaar, durfde hij niets te verklaren. Uit angst voor repressailles uit het Groninger drugsmilieu.

Gewelddadige overval

Volgende week ook doet het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak in de zaak van de uiterst gewelddadige woningoverval op een 68-jarige vrouw in haar woning aan de Peizerweg in Groningen. De overvallers schuwden niet om de vrouw vast te binden en te mishandelen. De vrouw werd overvallen omdat de verdachten via via hadden vernomen dat in de woning veel geld viel te halen. De overval werd geregiseerd vanuit de gevangenis.

En deze week nog werd een man uit Veendam veroordeeld tot een half jaar celstraf omdat hij in 2016 een 19- en 23-jarige man uit Delfzijl had getipt over de aanwezigheid van contant geld in een woning van een 78-jarige man uit Nieuw-Buinen. De bewoner werd ernstig toegetakeld. Toen de twee overvallers de woning verlieten dachten ze dat de man dood was. De buit: een horloge zonder waarde.