Direct naar artikelinhoud

Waarom profiteert de gewone/normale Nederlander niet van de groei?

Uw politieke nieuwsbrief

Goedemiddag. Een nostalgische dag in de Tweede Kamer: eindelijk werd er weer eens hartstochtelijk gedebatteerd over de vermaarde koopkrachtplaatjes. Die vallen tegen, al ziet minister van Sociale Zaken, Wouter - 'illusionist' - Koolmees, dat anders.

Verder: de VVD-fractie rekent in een achterafzaaltje af met een ex-partijleider.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook gratis per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier heel eenvoudig.

Waarom profiteert de gewone/normale Nederlander niet van de groei?
Beeld Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Koolmees slingert aan medianen

De economie groeit als kool en toch blijft de gemiddelde koopkrachtstijging dit jaar beperkt tot 0,8 procent. Vorig jaar moest de Nederlander het doen met een schamele 0,6 procent en in 2016 met 0,3 procent. In een debat over medianen en koopkrachtplaatjes - ooit het kantklossen van de Nederlandse politiek - wilde de Tweede Kamer vandaag opheldering van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees: Waarom voelt de gewone/normale Nederlander het herstel niet in de portemonnee?

Een brief van de minister voorafgaand aan het debat deed meer kwaad dan goed. Het rekenwonder van D66 kwam met geheel eigen berekeningen waarin het gemiddelde huishouden onder Rutte III juist floreert, 'veel meer dan de statische koopkrachtcijfers suggereren'. Hoe? Anders dan het Centraal Planbureau (CPB) ziet Koolmees de almaar stijgende zorguitgaven niet als een rem op de koopkracht. 'Hogere collectieve uitgaven zijn ook een vorm van welvaartsstijging', aldus de D66'er.

Die creatieve redenering leverde Koolmees billenkoek op in zijn lievelingskrant, Het Financieele Dagblad. De kop: 'Illusionist Koolmees ziet veel meer koopkracht dan hardwerkende Nederlander.' Subkop: 'Minister construeert nieuwe werkelijkheid.'

Koolmees bleef woensdag in de Kamer desondanks dapper volhouden dat de officiële koopkrachtplaatjes van het CPB 'ook maar een beeld van de werkelijkheid geven' en dat hij daar best 'andere werkelijkheden' tegenover mag zetten. 'De belastingen en premies voor de gezondheidszorg betalen we niet voor niets. Die betalen we om te kunnen profiteren van goede gezondheidszorg.' 

Zelfs GroenLinks vroeg aan Koolmees om zich voortaan te houden aan de CPB-regeltjes. De koopkrachtplaatjes vallen dan schraler uit, al is er hoop voor 2019. De Nederlander gaat er volgens de rekenmeesters van het kabinet volgend jaar gemiddeld met 1,6 procent op vooruit. Voorwaarde is wel dat de lonen stijgen, hoewel die vooralsnog juist achterblijven bij de voorspellingen.

In 2019 komt het allemaal goed, denkt Koolmees.  'De arbeidsmarkt reageert altijd met vertraging op het economisch herstel.'

Wouter Koolmees ziet de mediane koopkracht stijgen.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

AFREKENING VAN DE DAG
VVD excommuniceert Van Aartsen

Iedere dag lopen ze in een nogal lange stoet naar het Centraal Station van Den Haag: de in Amsterdam woonachtige Kamerleden.

Misschien dat de Kamer daarom graag spreekt over hoofdstedelijke beslommeringen waar ze weinig over te zeggen heeft. Vandaag ging het over het kraken van Amsterdamse panden door uitgeprocedeerde asielzoekers en de rol die waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen daarin speelt. Tot ontzetting van de PVV heeft Van Aartsen een beroep op de eigenaren gedaan om voorlopig nog af te zien van ontruiming.

Voor VVD-Kamerlid Arno Rutte aanleiding voor een afrekening in het milieu. 'We zijn het niet eens met de heer Van Aartsen. Hij lijkt inmiddels zo ver boven de partijen te staan dat hij volledig losgezongen lijkt te zijn van de VVD.'

Van Aartsen kan bij Rutte geen goed meer doen.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

VRAAG VAN DE DAG
Waar is uw jasje?

SP-Kamerlid Peter Kwint wist vandaag weer een moederlijke verzuchting bij Kamervoorzitter Khadija Arib te ontlokken: 'Meneer Kwint, waar is uw jasje?'

'Dat vraag ik me al jaren af', antwoordde de in een t-shirt gestoken Kwint, die naar eigen zeggen 'een trage wasmachine en een slechte stomerij' heeft.

De SP'er is er inmiddels aan gewend dat hij wordt aangesproken op zijn garderobe. Eerder gispte Arib hem al omdat hij in de Kamer verscheen in een roze overhemd met diep mannendecolleté. Ook Thierry Baudet bekritiseerde al eens de stijl van Kwint. De SP'er zou als onderwijswoordvoerder 'een merkwaardig signaal' afgeven door 'zich systematisch als een lid van een jeugdbende te kleden'. 

Kwint zelf lijkt zich vooralsnog weinig aan te trekken van de kritiek. Ook Kamervoorzitter Arib is niet van plan om de SP'er te dwingen een jasje aan te trekken. Ze vindt dat Kamerleden er representatief moeten uitzien, maar gaat geen 'dress code' opstellen.

Peter Kwint heeft geen jasje.Beeld Debat Direct

Twitter bericht wordt geladen...

ONDER POLITIEK TEKENAARS

Politiek tekenaars zijn solitaire wezens, die vanaf verre afstand het strijdgewoel becommentariëren. Eenmaal per jaar, op een zondag in april,  leggen ze hun eenzaamheid af, om elkaar in restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl te treffen. En dat al sinds 1990.

Ze worden in de kop van Overijssel onthaald op een lunch van acht gangen en brengen als tegenprestatie een speciale tekening mee, doorgaans op het raakvlak van gastronomie en actualiteit. Die tekeningen - het zijn er inmiddels enkele honderden - vullen de wanden van het restaurant en het bijbehorende hotel. Jos Collignon - Volkskrant-tekenaar sinds 1981 -  liet zich inspireren door de Oostvaardersplassen. Morgen in de verslaggeverscolumn van Ariejan Korteweg antwoord op de vraag welke politicus momenteel het moeilijkst te tekenen is.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Tekenaars onder elkaar, volgens Jos Collignon.Beeld Ariejan Korteweg