Direct naar artikelinhoud
VS

Het duistere geheim van deze vensterloze wolkenkrabber in Manhattan

De beruchte 'Long Lines Building'

Wat zit er achter de vreemde vensterloze façade van een wolkenkrabber middenin New York verborgen? De parkeerplaatsen voor de torenhoge bunker die 's nachts trouwens nooit wordt verlicht, zijn steevast gereserveerd. In documenten die Edward Snowden heeft gelekt, staat precies wat hier gebeurt.

Het gebouw op het adres Thomas Street 33 is 170 meter hoog, heeft een façade van beton en graniet en zou in het geval van een nucleaire aanval 14 dagen lang bescherming tegen radioactieve straling bieden. De 'Long Lines Building' zoals de wolkenkrabber wordt genoemd, is enig in zijn soort in de Big Apple.

In 1974 werd het gebouw met de werktitel 'Projext X' in gebruik genomen. Door zijn architect werd de skyscraper die eigendom is van telecomreus AT&T als een vesting beschouwd. Officieel is het dus een hub voor telecommunicatie. De betonnen muren moeten naar verluidt kabels en servers beschermen. Uit geheime documenten van Edward Snowden blijkt echter wat er zich werkelijk afspeelt.

Het gebouw van telecomreus At&T in New York

'Titanpointe'

Het webzine 'The Intercept', opgericht door onderzoeksjournalist Glenn Greenwald, heeft overtuigende bewijzen gevonden dat de torenhoge bunker niet louter voor telecomdoeleinden wordt gebruikt. In het gebouw in de Thomas Street 33 is de Amerikaanse geheime dienst NSA actief met afluisterpraktijken onder de codenaam 'Titanpointe', luidt het.

In de gelekte documenten wordt de wolkenkrabber niet met naam en toenaam genoemd, melden de onderzoeksjournalisten van The Intercept maar ze zijn ervan overtuigd dat de 'Long Lines Building' het zenuwcentrum van de omstreden afluisterpraktijken is. En dit is waarom.

'Lithium'

In de gelekte bestanden bevinden zich onder meer twee routebeschrijvingen uit 2011 en 2013 voor NSA-agenten. Daarin staat beschreven hoe medewerkers van de geheime dienst het zenuwcentrum kunnen bereiken. 'Titanpointe' bevindt zich in New York en wordt door AT&T (codenaam 'Lithium') beheerd. Om erheen te gaan, moeten agenten zich eerst naar het FBI-kantoor op Federal Plaza begeven, vandaar is het AT&T-gebouw in 5 minuten te voet te bereiken. Wie 'Titanpointe' wil bezoeken, moet zich tot een FBI-contactpersoon wenden en via de federale politie een geheim voertuig huren.

Wanneer de onderzoeksjournalisten navraag doen bij AT&T, verklaart een woordvoerder dat medewerkers van de NSA geen toegang hebben tot een beveiligde ruimte in het gebouw. Toch vreemd, stellen de journalisten vast, dat de parkeerplaatsen voor de wolkenkrabber dan steevast voor medewerkers van de autoriteiten worden gereserveerd.