Direct naar artikelinhoud

Agenten die patiënt doodschoten worden niet vervolgd

De twee agenten die de Amsterdamse psychiatrisch patiënt Cyprian Broekhuis (23) doodschoten, worden niet vervolgd. Het gerechtshof vindt dat sprake was van noodweer.

Ouders Nan Romijn en Robert Broekhuis. 'Dat is teleurstellend en onbegrijpelijk.'Beeld Dingena Mol

De ouders van Broekhuis willen naar het Europese Hof. Broekhuis, die aan schizofrenie leed, werd op 7 september 2016 in zijn woning in Amsterdam-Oost opgehaald voor dwangopname in een kliniek. 

Daarbij viel hij twee agenten aan met een mes, aldus het Openbaar Ministerie, dat vond dat de dienders in noodweer hadden gehandeld. Het gerechtshof heeft zich nu bij die lezing aangesloten, zo staat in een beschikking van 4 april. 

Teleurstellend
Het beklag dat de ouders van Broekhuis bij het hof indienden om het OM alsnog tot vervolging te dwingen, is ongegrond verklaard. Daarmee gaan de agenten vrijuit.

"Dat is teleurstellend en onbegrijpelijk," aldus vader Robert Broekhuis. "Onze zoon werd opgehaald door vier agenten en drie hulpverleners. Hij had veilig in de kliniek moeten komen, niet op het kerkhof. Dit moet anders. Het is van levensbelang voor andere patiënten."

De ouders van Broekhuis vervolgen hun juridische gang. Ze hebben een civiele procedure aangespannen. Ook willen zich tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens wenden, dat ook een onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez in behandeling heeft. Henriquez kwam om het leven bij een arrestatie, waarbij politie een nekklem gebruikte.

Richtlijnen
De agenten die Broekhuis doodschoten, betreuren het incident, maar konden niet anders, zo verklaren ze in het rapport dat de Rijksrecherche opmaakte, en waarop het OM en het Hof zich baseren.

Schieten onder bedreiging van een mes is conform de richtlijnen van de opleiding. Gebruik van wapenstok of pepperspray zou niet hebben voldaan, omdat Broekhuis te dichtbij was. Voor een verbale waarschuwing of een (gericht) waarschuwingsschot was geen tijd meer, stellen de agenten.

Advocaat Wieteke Drummen, die de ouders bijstaat, is kritisch over het onderzoek van de Rijksrecherche. De drie hulpverleners die ook in de woning waren, hebben geen mes gezien, aldus Drummen.

Alternatief scenario
Bij de eerste huiszoeking werd het steekwapen niet gevonden. Pas bij een tweede huiszoeking werd een mes, vrijwel direct na aanvang van de huiszoeking, onder een bank ontdekt.

Ook verschillen de verklaringen van de betrokken agenten op cruciale punten, stelt Drummen. Daarmee kan een alternatief scenario nog steeds niet worden uitgesloten.

Lees ook: Het tragische leven van Cyprian Broekhuis (23)

Dit moet anders. Het is van levensbelang voor andere patiënten
Robert Broekhuis, vader