Facebook-topman Mark Zuckerberg getuigt voor de Amerikaanse Senaat
NOS NieuwsAangepast

Zuckerberg heeft geen zicht op andere datalekken, zegt hij in Senaat

Facebook weet niet of nog meer bedrijven via apps zonder toestemming data van gebruikers hebben verzameld. Dat heeft topman Mark Zuckerberg gezegd in de Amerikaanse Senaat.

Senator Grassley vroeg Zuckerberg of er andere gevallen dan dat van Cambridge Analytica bekend zijn of voorbeelden van apps die data niet hebben verwijderd en dat wel hadden moeten doen. Zuckerberg antwoordde daarop dat hij daar geen informatie over heeft en ervoor zal zorgen dat zijn team daarop terugkomt. Dat is opvallend, omdat Zuckerberg die vraag van mijlenver had zien aankomen.

Daarnaast meldde zakenzender CNBC eerder een tweede geval: CubeYou. Daar is nog niet zoveel over bekend. Zuckerberg zei er nu dus ook niets over. Facebook heeft CubeYou al wel geschorst en onderzoekt de zaak.

Bij het verhoor bood Zuckerberg ook opnieuw excuses aan voor het datalek. "Het was mijn fout en het spijt me", zei hij:

'Het was mijn fout en het spijt me'

Senator Nelson vroeg Zuckerberg of Facebook ooit een abonnementsmodel zou overwegen. Daar is nooit sprake van geweest en Zuckerberg benadrukte dat een verdienmodel gebaseerd op reclame het beste werkt voor zijn bedrijf.

Ook werd hem gevraagd of hij heeft gesproken met speciaal aanklager Mueller in het kader van het Rusland-onderzoek. Dat is niet het geval, zei Zuckerberg. Wel hebben een of meerdere andere Facebook-medewerkers contact gehad met Mueller, maar daar wilde de topman verder niks over kwijt omdat het om vertrouwelijke gesprekken gaat.

Kennisniveau

Opvallend was dat veel senatoren soms niet goed waren ingevoerd en Zuckerberg daarom eenvoudig antwoord kon geven. Zo vroeg een senator hoe Facebook geld verdient met een gratis dienst. "Met advertenties", antwoordde de Facebook-baas.

Senator: hoe verdient u geld als gebruikers niet hoeven te betalen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl