RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Filmen depressie moet taboe doorbreken: 'Jongeren denken vaak dat ze de enige zijn'

Screenshot van Luna in True Selfie. Beeld © BNNVARA

Somberheid, depressieve gevoelens en paniekaanvallen. Voor maar al te veel mensen zijn dit helaas herkenbare verschijnselen. In het televisieprogramma True Selfie filmen acht jonge mensen hun dagelijkse worsteling hiermee. Psycholoog Jean-Pierre van de Ven: "Heel belangrijk dat het taboe wordt doorbroken."

​De 20-jarige Leon werd jarenlang gepest en kampt nu met een burn-out. Dagelijks blowt hij om zijn emoties te onderdrukken. En als je Madelief (21) zou ontmoeten, zou je een grappige, creatieve jonge vrouw zien. Maar van binnen kampt ze met een posttraumatische stressstoornis en paniekaanvallen door haar nare verleden.

Het zijn twee van de acht jonge mensen die meedoen aan het programma True Selfie, dat vanaf vanavond op NPO 3 te zien is. Ze filmen zichzelf op hun kwetsbaarste momenten en laten zien met welke gevoelens ze worden geconfronteerd. Hiermee vraagt het programma aandacht voor de psychische problemen waarmee veel mensen kampen. Uit recent onderzoek van 1Vandaag blijkt dat 3 op de 10 jongeren zich de afgelopen twee jaar weleens depressief hebben gevoeld.

Miniatuurvoorbeeld

Blij en gelukkig

Want aan de buitenkant lijkt vrijwel iedereen misschien blij en gelukkig – een beeld waaraan sociale media bijdragen – van binnen speelt er bij veel mensen meer. Jean-Pierre van de Ven is psycholoog bij MIND Korrelatie en is betrokken bij het programma. Hij noemt het heel belangrijk dat er door middel van dit soort programma's aandacht voor psychische aandoeningen komt. "Erover praten, kan veel mensen helpen. Veel mensen denken dat ze de enige zijn, maar dat is niet zo."

Vooral bij jonge mensen ligt er een taboe op ziek zijn, zegt Van de Ven. "Jongeren hebben het idee dat ze van alles moeten. Deze generatie is opgevoed met het idee dat alles kan als je maar wil. Daardoor denken ze dat als iets niet lukt of als ze zich depressief voelen, dit aan henzelf ligt, maar dat is natuurlijk niet zo. Een depressie is een ziekte."

1 op de 5 mensen depressief

1 op de 5 mensen wordt ooit in zijn leven depressief en bij jonge mensen is de kans op depressie het hoogst. Over hoe dat komt, bestaan verschillende theorieën. "Een van de theorieën is dat jongeren enorm onder druk staan", zegt Van de Ven. "En in tijden van sociale media is het nog zwaarder om depressief te zijn." Je moet het vergelijken met depressief zijn in de zomer of in de winter, legt de psycholoog uit. "Een depressie is altijd vervelend, maar in de zomer nóg meer, omdat dan het leven van anderen zichtbaarder is. Mensen zitten op het terras en beleven avonturen, terwijl jij je slecht voelt."

Maar helpt het de jongeren in True Selfie ook om hun diepste gevoelens met heel Nederland te delen? Van de Ven denkt van wel. "Als je je gevoel uit, wordt dat gevoel altijd minder sterk. Daarnaast helpen ze er andere mensen mee. En een van de dingen die je kunt doen als je je slecht voelt, is andere mensen helpen. Hierdoor ga je jezelf beter voelen."

Hulp

Pas als je je gevoelens uit, kun je ook hulp van je omgeving verwachten, zegt Van de Ven. "Het is heel goed om te laten zien dat je niet bang moet zijn om je te uiten. De meeste mensen reageren er positief op als het slecht met je gaat: ze geven opbouwende kritiek en willen je helpen. En natuurlijk zijn er ook altijd een paar gekkies die het leuk vinden op sociale media kritiek te geven. Maar dat doen ze ook als je zegt dat je een nieuwe hond hebt."

Romein was op zijn 16de depressief
Miniatuurvoorbeeld

Romein (18) was als tiener depressief, vertelde hij een halfjaar geleden aan RTL Nieuws. "Op school was ik heel druk en deed ik grappig om te laten zien dat er niks aan de hand was. Maar zodra ik op de fiets stapte, was dat helemaal anders", zei hij hierover.

Thuis zat hij urenlang op de bank, huilde hij veel en had hij nergens zin in. "Ik dacht altijd dat ik onverslaanbaar was", vertelt Romein. "Ik had alles goed voor elkaar, kom uit een gezin met weinig problemen en ik heb genoeg vrienden. Dat onoverwinnelijke gevoel is heel fijn, tot het een keer tegenzit." 

Lange tijd ontkende Romein tegenover alles en iedereen, inclusief zichzelf, dat hij depressief was. Tot hij tijdens een concert ineens flauwviel. “Als een kaartenhuis stortte ik in”, zegt Romein. Hij besloot een boek te schrijven om zo zijn ervaringen te kunnen delen met anderen en op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaken.

Nu, een paar jaar na zijn diepe dal, gaat het goed met Romein. "Maar ik denk niet meer dat ik onoverwinnelijk ben. Ik kan nu veel meer rekening houden met het feit dat ik ook zwakke plekken heb." 

Meer op rtlnieuws.nl: