NOS NieuwsAangepast

Meldpunt huiselijk geweld in kop Noord-Holland onder verscherpt toezicht

De afdeling van Veilig Thuis in het noorden van Noord-Holland komt onder verscherpt toezicht te staan. Dit meldt de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd. Het lukt het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling maar niet de wachtlijsten weg te werken.

Voor de gemeente Hoorn - een van de zeventien gemeenten die onder de betrokken afdeling van Veilig Thuis vallen - kwam het nieuws "gezien de voorgeschiedenis niet als een verrassing", zegt een woordvoerster. Het probleem speelt volgens haar al anderhalf jaar. Steeds vaker moest Veilig Thuis worden aangespoord, "tot het punt was bereikt waarbij het zo niet verder kon."

Brandbrief

In september vorig jaar stuurde het college van Hoorn al een brandbrief naar de GGD Hollands Noorden, de gemeentelijke gezondheidsdienst die toezicht houdt op de Veilig Thuis-afdeling.

De oplopende wachtlijsten waren volgens het college alarmerend en leidden tot "een groot maatschappelijk risico", omdat er bij de meldingen vaak sprake was van "een acute situatie", schreef het Noordhollands Dagblad. Vorig jaar zomer hadden de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord volgens de krant daarom nog 565.000 euro extra geïnvesteerd in Veilig Thuis, zodat de wachtlijsten weggewerkt konden worden.

Sindsdien zijn ze alleen maar langer geworden. In juli waren er 105 meldingen nog niet in behandeling genomen. Toen op 30 maart het verscherpte toezicht werd meegedeeld, bleek het te zijn opgelopen tot 190.

Onaangekondigde bezoeken

De inspectie heeft een lijst met twaalf punten opgesteld waaraan Veilig Thuis moet voldoen "voor het herstel van vertrouwen". De 190 onbehandelde meldingen moeten bijvoorbeeld voor uiterlijk 31 augustus zijn weggewerkt.

Met onaangekondigde bezoeken gaat de inspectie controleren of de situatie bij Veilig Thuis verbetert. Als dat niet het geval is, dreigen bestuursrechtelijke maatregelen. Veilig Thuis Noord-Holland Noord laat in een persbericht op de website weten dat het de ontstane situatie "ten zeerste betreurt".

Edward John Paulina, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Hollands Noorden, noemt als hoofdoorzaak van de groei van de wachtlijst het gestegen aantal meldingen dat Veilig Thuis te verwerken kreeg; 18 procent meer dan vorig jaar. "Dat komt onder meer door reclamespots. Mensen bellen daardoor sneller", aldus Paulina.

"Daarnaast hebben we inderdaad extra geld gekregen, maar het is moeilijk personeel te vinden. We vissen in dezelfde personeelsvijver als bijvoorbeeld Amsterdam." Paulina benadrukt dat gevallen die om directe aandacht vroegen, zoals zaken waarbij fysiek geweld is gebruikt, wel direct zijn opgepakt: "Met name de minder urgente gevallen krijgen nu niet meteen de aandacht die ze verdienen. Dat is in de eerste plaats vervelend voor de mensen zelf."

Er is door Veilig Thuis een intern onderzoek verricht naar de problemen. Met onder meer een nieuw plan van aanpak en de inzet van extra personeel wil de organisatie de problematiek oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl