RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Onbekende hardloper duikt op in kopgroep marathon Rotterdam: 'Lijkt of ik er niet hoor'

Andreas Åhwall heeft onbedoeld voor heel wat lachbuien gezorgd. Beeld © Eigen foto

Een Zweedse hardloper heeft onbedoeld behoorlijk wat mensen aan het lachen gekregen. Andreas Åhwall dook gisteren plotseling op in de kopgroep van de marathon van Rotterdam en dat zorgde voor behoorlijk wat verbazing bij de andere koplopers. En dat werd allemaal op beeld vastgelegd.

De 28-jarige Andreas is een semiprofessionele hardloper die in het verleden ook deelnam aan Europese kampioenschappen. Sinds zes maanden woont hij voor zijn werk in Rotterdam, vertelt hij RTL Nieuws. "Ik train hier ook samen met Rotterdam Athletic. Het vrouwenteam daarvan gaat in mei naar Birmingham om tijdens de Europese kampioenschappen Nederland te vertegenwoordigen."

Bedankje

Daarvoor was alleen wel geld nodig. Een vriend van Andreas schoot te hulp door de vereniging te sponsoren met geld van zijn bedrijf. Toen Andreas in een estafetteteam met drie anderen de marathon van Rotterdam ging lopen, besloot hij dat het tijd was om hem terug te betalen. "Ik wilde hem bedanken door tijdens de marathon een stuk aan kop te lopen, zodat de sponsor zo lang mogelijk op tv zou zijn", zegt hij.

Het begin was goed, want Andreas begon vlak achter de kopgroep. Andreas: "Maar toen viel ik. Gelukkig kwam toen een stuk dat bergafwaarts liep en daar ben ik goed in. Dus toen kon ik weer aanhaken."

Blik vooruit

Daar ontstond dus de bijzondere en vooral heel grappige foto. Op het moment zelf had Andreas nog niet door dat hij een internetsensatie in wording was: "In het moment heb ik die gezichten niet gezien. Daar dacht ik op dat moment niet aan, ik had mijn blik vooruit."

Toen hij na zijn wedstrijd de foto zag, kon hij er natuurlijk hard om lachen: "Het is een grappige en goede foto. Het lijkt alsof ik daar niet hoor. Het is nu alleen nog viral in Nederland, maar wie weet zien mijn Zweedse vrienden het ook nog. Ze weten dat ik een aardige hardloper ben."

En de race? Die liep voor Andreas en zijn team goed af: "Ik heb door mijn sprint naar de kopgroep zelf niet zo'n goede tijd neergezet, maar ik wist dat we voorliepen op de andere teams, dus ik had wat marge. En we hebben inderdaad gewonnen!"