RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Automobilisten mijden Afsluitdijk: 'Liever omrijden, dan die ellende'

File op de Afsluitdijk Beeld © ANP

Vanwege de storingen en files mijden automobilisten de Afsluitdijk. Friezin Carla van der Veen stond onlangs urenlang vast en mijdt sindsdien liever de weg over de Afsluitdijk. Ook lokale politici en ondernemers ergeren zich aan de problemen die niet zonder gevolgen blijven. "Het complete achterland smacht naar een goed werkende Afsluitdijk."

In maart was het nog raak: vanwege een storing wilde een van de bruggen van de Afsluitdijk niet dicht. Gevolg: urenlange files. Niet de eerste keer. Carla van der Veen uit Leeuwarden stond in januari nog vast midden op de dijk.

Ergeren zich groen en geel

Begin dit jaar moest de Friezin voor de promotie van haar zoon naar de TU in Delft. Maar door een technische storing in de draaibrug van de Stevinsluis stond ze muurvast. "Het was om te janken. Je kunt nergens heen. Geen wc te bekennen ook."

Ze belandde met haar verhaal in de Leeuwarder Courant en sindsdien krijgt ze allerlei mailtjes en telefoontjes van mensen die zich ook ergeren aan de problemen. "Er zijn dit jaar zeker al vijf grote storingen geweest, waar automobilisten last van hebben. Ik verzamel tegenwoordig de krantenartikelen", zegt Carla. De weg over de dijk wordt steeds onbetrouwbaarder, vindt ze. "Ik vind het niet normaal meer en rij liever door de polder.  En ik hoor heel veel mensen om mij heen die de Afsluitdijk liever mijden vanwege de angst dat je vast komt te staan en nooit zeker weet of je op tijd op je afspraak komt."

Miniatuurvoorbeeld
Carla en haar man stonden in januari urenlang vast op de Afsluitdijk.

Liever omrijden

Diverse lokale politici, die niet met hun naam willen worden genoemd vanwege een lobby die gaande is, herkennen het beeld. Volgens de politici hakken die storingen en problemen er in. Als mensen  op tijd ergens moeten zijn of bijvoorbeeld moeten vliegen op Schiphol, durven ze het risico niet te nemen en rijden ze liever om. Ook ondernemers en transportbedrijven die afhankelijk zijn van de dijk hebben er volgens de politici last van. Vertragingen kosten gewoonweg geld. Een politicus uit Friesland stelt: "Het complete achterland zit te smachten op een goed werkende Afsluitdijk."

Het probleem zit hem vooral in de twee gedateerde draaibruggen uit de jaren dertig. Vanwege verouderde techniek zijn er regelmatig storingen met alle gevolgen van dien. Ook de landelijke ChristenUnie-fractie vindt de problemen onacceptabel. "De voortdurende storingen bij de draaibruggen bij Kornwerderzand leiden tot veel ergernis en ongemak, maar ook tot economische schade", aldus Kamerlid Stieneke van der Graaf tegen NH-nieuws. "De Afsluitdijk moet als levensader voor Noord-Nederland gewoon storingsvrij zijn en blijven." De ChristenUnie vraagt de minister om aan te dringen op een structurele oplossing voor de problemen.

Flinke onderhoud

Rijkswaterstaat geeft toe dat er werk aan de winkel nodig is. En die komt er ook. De komende jaren tijd wordt er geïnvesteerd in onderhoud. Vanaf 9 april starten werkzaamheden aan de Noordburg. Bij die brug bij Kornwerderzand zijn dit jaar drie grote storingen geweest waar automobilisten hinder van hebben gehad, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Vooral in de zomer zijn er problemen. Door temperatuurverschillen wil de brug niet altijd goed sluiten.

"Om dat probleem op te lossen gaan we een automatisch koelsysteem installeren. Voorheen moesten we met de hand koelen, deze zomer kan dat automatisch." Daarnaast wordt de aandrijving van de brug vervangen en wordt de brug opnieuw gebalanceerd.

Snel actie

Ook is er een lobby gaande voor een bredere en diepere sluis in de Afsluitdijk. En wordt de Afsluitdijk de komenden jaren versterkt.

Voor inwoners en ondernemers in het Noorden kan het niet snel genoeg gaan. Iedere dag rijden er zo'n 20.000 auto's over de Afsluitdijk. Zoals de chauffeurs van transportbedrijf Hoekstra uit Sneek. "We hebben 40 ritten per dag over de Afsluitdijk. Voor onze chauffeurs en ons bedrijf is het van belang dat je je aan de levertijd kunt houden", zegt eigenaar Christien Lycklama.  Ze wil niet overdrijven, maar er zijn de laatste tijd wel wat incidenten geweest die ze hebben gevoeld. "Vooral in de zomer zijn er regelmatig problemen. Als je niet op tijd kunt leveren, kost dat tijd en geld. Daarom hopen we dat er snel aan gewerkt wordt."

Files oplossen doe je zelf, gewoon achter het stuur

De vakanties zijn voorbij, de economie draait op volle toeren en dus liggen de files op de loer. Toch kun je zelf achter het stuur het ergste fileleed voorkomen. Want de meeste verkeersopstoppingen ontstaan niet door werk aan de weg of ongelukken, maar door het gedrag van de weggebruikers zelf.

Meer op rtlnieuws.nl
Automobilisten staan urenlang vast in de file