Direct naar artikelinhoud
Reportage

Viktor Orbán overtuigt zijn aanhang dat Hongarije in groot gevaar is

Hongaars premier Viktor Orbán tijdens een bijeenkomst van zijn partij Fidesz in Szekesfehervar.Beeld Getty Images

De trouwste aanhangers van de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn oudere vrouwen. Hij koestert hen, zij bewonderen hem. 'God heeft u gebracht.'

"Meneer de premier, u kwam aan en op dat moment begon de zon te schijnen!" De oudere vrouw die in het stadje Kisbér enthousiast op Viktor Orbán afstapt, bedoelt het duidelijk niet alleen letterlijk. Ze straalt.

Het campagnebezoek van de Hongaarse premier voor de verkiezingen van morgen is het hoogtepunt van haar dag. Daarin staat ze niet alleen. Waar Orbán opduikt wachten vrijwel altijd groepjes oudere vrouwen die hem bewonderend begroeten met een formeel, maar oprecht: "God heeft u gebracht!".

Volgens een recent onderzoek is een derde van alle stemmers op Orbáns partij Fidesz boven de zestig

Ouderen, vooral vrouwen, vormen de trouwe kern van Orbáns aanhang. Hij koestert hen. Daarom kregen alle gepensioneerden luttele weken voor de verkiezingen een financieel extraatje van de regering. Volgens een recent onderzoek van weekblad HVG en opiniepeiler Medián is een derde van alle stemmers op Orbáns partij Fidesz boven de zestig. Vaak wonen ze op het platteland en zijn ze gelovig en relatief laag opgeleid. Dat vrouwen in de meerderheid zijn, is niet zo gek: ze leven langer en twee derde van de Hongaren boven de 65 is vrouw. Het dorp is hun wereld. Dat maakt hen gevoelig voor de propaganda tegen asielzoekers waarop Orbán zijn verkiezingscampagne stoelt.

Wantrouwen

Zijn rede is officieel geen verkiezingsspeech, maar de verkiezingen zijn wel het hoofdthema. Volgens Mária Szlovak, een vriendelijke, gedistingeerd uitziende zeventiger gaat Orbáns toespraak over vrijheid, nationale trots, buitenlandse vijanden en een sterk Hongarije.

Orbán heeft voor rust en vertrouwen gezorgd. Hongarije is een veilig en schoon land
Mária Szlovak

Het is niet makkelijk om hier, tussen de tienduizenden regeringsaanhangers, iemand te vinden die wil praten. Journalisten worden met wantrouwen bekeken. Orbán is erin geslaagd zijn aanhang ervan te overtuigen dat de natie in gevaar is. De facebookpagina van de regeringspartij staat vol met commentaren als: "Word wakker, HONGAAR, je lot en je toekomst staan op het spel! Op naar de overwinning! Leve de Hongaren, leve Hongarije. ALLEEN FIDESZ!"

Szlovak wil wel uitleggen waarom ze op de bijeenkomst is afgekomen. Orbán doet het gewoon fantastisch, vindt ze. "Hij heeft voor rust en vertrouwen gezorgd. Hongarije is een veilig en schoon land. We zijn niet rijk, maar we hebben het de afgelopen jaren beter gekregen. Mijn pensioen is ieder jaar gestegen, dat is echt wat waard." Ze bewondert hem al jaren: "Hij kwam altijd goed over en wist zich goed uit te drukken. Hij was in 1989 de eerste die durfde te zeggen dat de Russen het land moesten verlaten."

Tekst loopt door onder de afbeelding

Vier Hongaarse vrouwen brengen hun stem uit voor de parlementsverkiezingen. Volgens een recent onderzoek van weekblad HVG en opiniepeiler Medián is een derde van alle stemmers op Orbáns partij Fidesz boven de zestig.Beeld REUTERS

Wakkerschudden 

Dat Orbán inmiddels nauwe banden onderhoudt met de Russische president Poetin, vindt ze niet zo raar: "Wij zijn een klein land dat handelspartners nodig heeft. Hongarije moet niet alleen van Duitsland afhankelijk zijn. Voor hem staat Hongarije voorop." Ze gebaart om zich heen. "Boedapest is bijvoorbeeld enorm opgeknapt. Acht jaar geleden liep je hier door het vuil. Van deze regering weet je dat het geld dat ze krijgen, gebruikt wordt voor ons welzijn."

Het is toch logisch dat een partij die wint ervoor zorgt dat ondernemingen die dichtbij haar staan de belangrijke opdrachten krijgen?
Maria Szlovak

Onlangs verscheen een onderzoeksrapport van de EU-anticorruptie-waakhond Olaf dat Orbáns schoonzoon beschuldigt voor miljoenen met EU-gelden gefraudeerd te hebben. Szlovak gelooft de staatstelevisie. Die zegt dat de vorige socialistische regering dat geld heeft gekregen.

Maar als ze hoort dat het Olaf-rapport echt over Orbáns schoonzoon gaat, vergoelijkt ze: "Het is toch logisch dat een partij die wint ervoor zorgt dat ondernemingen die dichtbij haar staan de belangrijke opdrachten krijgen? Die geef je toch niet weg aan bedrijven die de oppositie steunen? En van de mensen die dat geld nu krijgen, weet je tenminste dat ze het in Hongarije investeren, in het belang van de Hongaren. Ze sturen het niet naar het buitenland."

Als ons land wordt aangevallen en mensen daarvoor hun kop in het zand steken, moet je toch iets doen om hen wakker te schudden?

Ze weet dat oppositiepartijen de regering verwijten de afgelopen jaren veel geld te hebben uitgegeven aan propaganda tegen migranten, tegen Brussel, tegen de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros en sinds kort ook tegen de Verenigde Naties. Volgens Orbán allemaal mensen en organisaties die de veiligheid en de onafhankelijkheid van Hongarije bedreigen. Szlovak: "Als ons land wordt aangevallen en mensen daarvoor hun kop in het zand steken, moet je toch iets doen om hen wakker te schudden?"

Lees ook: 'Kan de Hongaarse oppositie Viktor Orbán verslaan?'