achtergrond

Geenstijl

Ingezonden. Donorhartontvanger spreekt

In de Stijlloze meelboks: mail van een ontvanger van een donorhart die zich afvraagt waarom wij het referendum organiseren. Leest u even mee: 

Ik vraag me heel erg af waarom? Waarom een referendum terwijl de wet er door is.

Ik heb zelf sinds anderhalf jaar een donorhart. U weet niet hoeveel iemand moet doormaken voordat er een hart beschikbaar is dat geschikt is. Ik was iemand die vol in het leven stond, een leuke baan had net als u waarschijnlijk.

Als je getroffen wordt door een hartziekte en in 10 jaar steeds minder kunt totdat je op de bank ligt, 5 x een hartstilstand hebt gehad en eindelijk (op tijd) een hart krijgt. U kunt zich niet voorstellen hoe overweldigend het is als iemand je zo’n groot cadeau geeft. Ik heb weer een leven. Ik respecteer mijn donor en ben mijn donor en zijn familie eeuwig dankbaar. Ik zorg zo goed mogelijk voor mijn prachtige nieuwe hart. Ik sport 4 x per week en heb zelfs de 5 km van de CPC in Den Haag gelopen.

Er overlijden jaarlijks 150 mensen waarvoor het donororgaan te laat is. Dat is jaarlijks een MH17. Mensen gaan niet achter de computer zitten om na te denken over de dood en zich te registeren. Ik ken er meer dan genoeg. Terwijl ze het ok vinden als de wet aangepast wordt. Ze zullen zich dan niet afmelden. Ik schrijf dit bericht in 1 adem omdat niets doen voor mij geen optie is. Op deze manier kunnen zoveel mensenlevens gered worden.

Het zal mij ontzettend veel verdriet doen als de wet alsnog niet doorgaat. Ik hoop dat het u en uw naasten nooit zal gebeuren dat u afhankelijk wordt van een wachtlijst voor een donororgaan.

[NAW bij redactie bekend]

Ten eerste: het is niet de bedoeling van het referendum om de donorwet tegen te houden. Het is de bedoeling om de omstreden wet die ook nog eens met de krapste meerderheid door de beide Kamers is geloodst ook voor te leggen aan het brede electoraat: we doen dit omdat het een bijzonder ingrijpend onderwerp is, wat niet op grond van wat juridische en politieke toevalligheden beslist mag worden. Een uiteindelijk JA op het referendum is evengoed een wenselijke uitkomst als een NEE.

Ten tweede: we proberen absoluut niet de wachtlijsten voor organen te verlengen of orgaandonatie te ontmoedigen. Integendeel. We willen graag juist een cultuurverandering teweegbrengen, waarin het vanzelfsprekend is om als donor geregistreerd te staan. Uiteindelijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden: een complexe regelgeving die direct ingrijpt in de lichamelijke integriteit van mensen, of een cultuurverandering die voortkomt uit een groter gevoel van solidariteit en verantwoordelijkheid in de samenleving. Die tweede optie geniet onze voorkeur. Daarom roepen we ook iedereen die tekent voor het referendum op om zich te laten registreren als donor. Dit is namelijk de slotpagina van de teken-app:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.