NOS Nieuws

Wanneer ben je nu eigenlijk een bitcoinondernemer?

  • Aida Brands

    redacteur Economie

  • Aida Brands

    redacteur Economie

Steeds meer ondernemers zien kansen in de bitcoin. Maar nu iedereen bezig is met de belastingaangifte, is de vraag: wanneer ben je nou een bitcoinondernemer of alleen een belegger? Fiscaal gezien zit er een enorm verschil tussen het een en het ander. Als ondernemer zul je flink meer belasting moeten afdragen dan een bitcoinbelegger.

Er is zelfs al een belangenvereniging van bitcoinondernemers, de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Ook die ziet steeds meer ondernemers die in de bitcoin stappen. Vooral na de piek in december, toen de munt bijna de 20.000 dollar-grens aanstipte, kwamen er veel bij.

'Revolutie'

Patrick van der Meijde is een van de eerste bitcoinondernemers in Nederland. Hij hoorde in 2012 voor het eerst van de cryptomunt en schafte niet lang daarna zijn eerste bitcoins aan. Na twee jaar kwam er een heus bitcoinbedrijf bij, BitKassa. "We wilden het met ons bedrijf makkelijker maken voor ondernemers om klanten met bitcoins te laten betalen", vertelt hij.

Inmiddels is het bedrijf ook een zogenoemd platform geworden, waar in bitcoins kan worden gehandeld. BitKassa dankt de meeste inkomsten nu aan de in- en verkoop van bitcoins.

Niet meer alleen hobbyisten

Niels van den Broek, fiscalist bij EY, ziet steeds meer Nederlandse cryptoplatforms, maar ook meer hobbyisten die beroepsmatig in de cryptomunten zijn gestapt. "Op de site CoinMarketCap zie je dat er momenteel zo'n 248 miljard dollar in de cryptomunten zit. Dat zijn lang niet meer alleen hobbyisten. De markt is aan het professionaliseren."

Veel bitcoinbeleggers leggen niet langer alleen geld in op de bitcoin maar kijken naar de vele andere cryptomunten die momenteel te verkrijgen zijn. "Ze surfen mee op de golven van de koersen van deze munten en vergroten op deze wijze hun vermogen", zegt Van den Broek. "Het is echt een dagtaak om deze koersen in de gaten te houden. En bovendien houdt het nooit op, omdat er wereldwijd wordt gehandeld in deze munten."

Het professionaliseren van de cryptomuntenmarkt heeft fiscaal ook gevolgen. "Dat de markt aan het professionaliseren is betekent ook dat steeds meer mensen hun vermogen in cryptomunten mogelijk niet meer moeten betalen in box 3, maar in box 1", waarschuwt Van den Broek. In box 1 gaat het om inkomen uit werk, in box 3 om sparen en beleggen.

Het scheelt behoorlijk of je je bitcoinvermogen aangeeft in box 1 of 3. Ten eerste hoef je als bitcoinbelegger de cryptomunten die je in 2017 hebt gekocht pas in 2019 aan te geven bij de Belastingdienst. Het maakt ook niet uit of je de cryptomunten hebt verkocht of niet.

In box 1 is dat anders. Daar betaal je belasting over de verkochte cryptomunten van dit kwartaal. Dat wordt gezien als inkomen en daar betaal je dus veel meer belasting over. Bovendien moet je dit inkomen voor 1 mei bij de Belastingdienst hebben opgegeven.

Crypto-ondernemers die schrikken van de bedragen en toch het tarief van box 3 betalen, zijn gewaarschuwd. Het is belangrijk om goed aangifte te doen. "Als je bewust of onbewust een fout maakt, dan riskeer je een boete en een fikse navordering omdat de tarieven zo verschillen", zegt Niels van den Broek. Daarnaast moet je ook rente van maximaal 8 procent betalen over het nagevorderde bedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl