Kruidige geroosterde bloemkool met falafel en amandelganoush
Dit is zo’n lekker gerecht. Het maken van de amandelganoush neemt wat tijd in beslag, maar het is het waard. Een zelfgemaakte ganoush is een stuk lekkerder en voedzamer dan een kant-en-klare uit de supermarkt. Vaak maak ik bij dit gerecht ook nog hummus, of rooster ik wat gekruide kikkererwten.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor de amandelganoush
- 1 aubergine
- 4 el amandelpasta of gemengde notenpasta
- 1 tl komijnpoeder
- 1⁄2 citroen, sap
- 2 tenen knoflook
- Extra virgine olijfolie, om te bestrijken
- Zeezout en peper
Voor de bloemkool
- 2 tl garam masala
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1⁄2 bloemkool, in roosjes
- Zeezout en peper
Voor erbij
- 1 bakje falafel
- 4 flatbreads
- Rucola, ter garnering
- Zeezout en peper
Benodigdheden:
- Ovenschaal
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Prik met een vork gaatjes in de aubergine en bestrijk met olijfolie.
- Rooster in ongeveer 45 minuten gaar in het midden van de oven.
- Meng voor de geroosterde bloemkool de garam masala met de olijfolie en wat zeezout en peper.
- Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en meng goed met de kruidenolie.
- Zet de bloemkool nadat de aubergine 30 minuten gebakken heeft naast de aubergine op de ovenplaat.
- Bak 20 minuten tot de roosjes beetgaar zijn.
- Haal voor de amandelganoush de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen.
- Snijd doormidden, schraap het vruchtvlees eruit en hak fijn.
- Doe in een schaaltje en voeg de amandelpasta, het komijnpoeder en citroensap toe.
- Pers de knoflook erboven uit en roer goed door.
- Breng op smaak met zeezout en peper.
- Bak de falafel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Beleg de flatbreads met wat amandelganoush en rucola.
- Verdeel er wat bloemkool en falafel over en serveer warm.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het boek Grenzeloos Gezond.
Klik hier voor meer recepten van Ellen Hoog (@ellen_hoog).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool.
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
-
-
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis