NOS NieuwsAangepast

Leraren krijgen nog altijd te weinig salaris: 'Zijn er klaar mee'

"Dit is absoluut zonde", vindt leerkracht Thijs Roovers. Veel basisschoolleraren zitten nog altijd in te lage salarisschalen, ondanks afspraken om daar iets aan te doen. Het maakt hem moedeloos.

Roovers is leerkracht in Amsterdam en woordvoerder van de actiegroep PO in Actie. "Wij zijn al jaren aan het vechten voor een beter salaris en elke keer komt dit probleem weer terug", zegt hij. "Het geld komt gewoon niet op de goede plek terecht. Het komt gewoon niet goed zo."

Kabinet, schoolbesturen en bonden spraken in het verleden af om leraren meer te betalen. Maar die afspraken zijn niet nagekomen, zo bleek vandaag. Zo zou 40 procent van de basisschoolleraren naar een hogere schaal gaan, maar dat is nooit meer geworden dan 26,7 procent.

Wij zijn er wel een beetje klaar mee.

Thijs Roovers

"Den Haag wijst naar de schoolbesturen en de besturen wijzen naar Den Haag", zegt Roovers. "Maar wij zijn er wel een beetje klaar mee als leraren. Al tien jaar merken wij niets van investeringen."

In de Tweede Kamer wordt - inderdaad - gewezen naar de schoolbesturen. "Wat mis is gegaan, is dat we tien jaar geleden afspraken hebben gemaakt en dat de PO-Raad die afspraken niet is nagekomen", zegt CDA-Kamerlid Michel Rog.

De PO-Raad, die de schoolbesturen vertegenwoordigt, zei eerder dat extra geld uit Den Haag naar de salarissen is gegaan. Vandaag voegt de raad daaraan toe dat schoolbesturen te weinig geld hebben omdat de kosten van het onderwijs harder stijgen dan de inkomsten. Schoolbesturen zouden de lasten niet meer kunnen dragen.

Bijna de helft van het extra geld is volgens Rog wél terechtgekomen bij leraren. "Maar ongeveer een kwart kwam op de bankrekening van besturen. En daar was het niet voor bedoeld."

'Hadden afspraak moeten nakomen'

"De PO-Raad heeft zijn argumenten", reageert Roovers. "Bijvoorbeeld dat de bekostiging van gebouwen te duur is." Maar de afspraak dat ze zouden investeren in het verhogen van zijn salaris, hadden de raad na moeten komen, vindt de leerkracht.

Het nieuws van vandaag is voor leraren extra ongemakkelijk omdat de PO-Raad de afgelopen maanden juist zij-aan-zij stond met protesterende leraren. Toch ziet Roovers nog steeds een goede samenwerking tussen leraren en PO-Raad. "Wij zullen kijken hoe we kunnen besparen, dat zal de PO-Raad ook moeten doen en Den Haag moet met nog meer geld over de brug komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl