RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

Asperges helpen niet tegen kanker of een kater, maar zijn wél goed voor de weerstand

Beeld © ANP

Asperges zijn hartstikke gezond, ze zitten bijvoorbeeld vol vitamine C. Maar verder moet je niet overdrijven. "Van wat allemaal op internet beweerd wordt, sta ik best wel te kijken", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.

Het aspergeseizoen is geopend. Loopt het water je ook al in de mond? Vanaf vandaag zullen de schappen in de supermarkt weer vol liggen met het 'witte goud'. Of groen natuurlijk.

Er zijn een hoop feiten en fabels over asperges. Het eten van asperges zou kanker tegengaan. Ook zouden asperges goed zijn tegen een kater, en zelfs lust opwekkend werken. Wat klopt daar nou van?

Libido

Om met dat laatste te beginnen: verhoogt het eten van asperges je libido? Nou, nee. Het is vooral symboliek. Een flinke asperge lijkt nou eenmaal op een stijve penis, schreef voedingshoogleraar Martijn Katan al in zijn boek 'Voedingsmythes'. Hoewel, voor sómmigen kan de suggestie van een stijve penis wel effect hebben natuurlijk. "Potentie is voor een groot deel emotie, en suggestie doet wonderen."

Maar dan wat serieuzer: zijn asperges goed tegen kanker, zoals sommige websites claimen? Bij het Voedingscentrum zouden ze zo'n bewering nooit doen, zegt Jasper de Vries. Op verzoek heeft hij ook even wat websites bezocht. "Ik sta er best van te kijken dat dit soort claims wordt gedaan. Dat je bepaalde ziektes kunt voorkomen door asperges te eten. Soms wordt ook gesuggereerd dat iets al duizenden jaren een geneeskrachtige werking heeft. Wij baseren ons toch liever op de moderne wetenschap."

'Tegen een kater'

Er is geen enkele claim over asperges goedgekeurd door de Food Standard Agency, het agentschap dat beweringen over voedsel onderzoekt. Ook niet de claim van Zuid-Koreaanse wetenschappers in 2009, die stelden dat de aminozuren en de mineralen in asperges ervoor zorgen dat je sneller herstelt van een kater. Het bewijs daarvoor is nog te dun, volgens het Voedingscentrum.

En dat asperges kanker helpen tegengaan is dus ook niet bewezen. "Als het te mooi om waar te klinkt, dan is het dat vaak ook." Wél helpen de antioxidanten in de asperges het opruimen van schadelijke stoffen in het lichaam. "Maar je krijgt via normale voeding al genoeg antioxidanten binnen."

'Het witte goud', 'koningin der groente': wat is er dan wél waar van de beweringen? Hoe gezond zijn asperges eigenlijk? Héél gezond. "Asperges zijn heel rijk aan vitamine C", vervolgt Jasper de Vries van het Voedingscentrum. Als je 100 gram asperges eet, dan heb je al 40 procent van je dagelijkse behoefte aan vitamine C binnen. "Belangrijk voor het in stand houden van je weerstand."

Hazenlip

En zwangere vrouwen opgelet: asperges zijn ook een manier om foliumzuur binnen te krijgen. "Eet je 100 gram asperges, dan heb je al 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnen", zegt De Vries. Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen, en goed voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen. "Het verlaagt de kans op een open ruggetje of een hazenlip."

Wel adviseert het Voedingscentrum aan zwangeren om dan ook nog supplementen foliumzuur te slikken. Want elke dag 800 gram gekookte asperges eten om genoeg foliumzuur binnen te krijgen - dat is natuurlijk een beetje overdreven.

Verder zit er ook 6 procent kalium in asperges, een onbekend percentage aan vitamine K – nodig voor goede bloedstolling en aanmaak van botten – én een beetje calcium. Asperges zijn dus heel gezond. "Maar staar je nooit blind op één soort groente. Dan krijg je van bepaalde stoffen genoeg binnen, en van andere juist te weinig", zegt De Vries. Het (wat saaie) advies is dan ook: eet zo gevarieerd mogelijk.

Schrikken

Asperges zijn dus vooral goed voor je weerstand, al kun je de volgende dag behoorlijk schrikken van de geur van je urine. Dat is heel normaal. 'Aspergeplas' dankt zijn geur aan de afbraak van de unieke stof asparaginezuur, veroorzaakt door de zwavelhoudende stoffen in de asperges.

Wat dan wél weer opmerkelijk is: niet iedereen kan dit ruiken. De mensen die deze onaangename geur niet kunnen waarnemen, hebben een foutje in een 'DNA-kraaltje' – om precies te zijn op chromosoom nummer 1, ontdekten Amerikaanse wetenschappers in 2011.

Deze mensen lijden aan anosmie: het onvermogen om een specifieke geur waar te nemen. Dat kan trouwens heel vervelend zijn. Sommige mensen missen bijvoorbeeld een deel van de geur van koriander. Dan smaakt het plantje alleen maar naar zeep.

Oogst asperges

In Nederland zijn ongeveer 700 telers die samen op zo'n 3300 hectare asperges telen. Met de 22.500 ton asperges die ze jaarlijks verkopen, wordt een omzet van 65 miljoen euro gehaald. Per jaar eten Nederlanders gemiddeld 800 gram aan asperges, vijftien jaar geleden was dat nog 600 gram. 

Thumbnail

 

Bij de supermarkt of de boer

De meeste Nederlanders kopen de groente bij de supermarkt. Van alle verse asperges wordt zo'n 60 procent in supermarkten verkocht, die daarmee een omzet van ongeveer 28 miljoen euro halen.

20 procent van de consumenten haalt asperges bij de groenteboer of op de markt. De overige 20 procent van haalt ze bij de boer, meestal in Brabant of Limburg.

Recepten

Op de website van het Voedingscentrum vind je tips voor het kopen van asperges en een paar lekkere recepten.
 

Meer op rtlnieuws.nl: