Direct naar artikelinhoud
Economie

Voor de goedkoopste alcohol en drugs moet u in Luxemburg zijn

België zakt naar tiende plaats in wereldwijde 'vice-index'
Beeld ANP XTRA

Drugs, drank en sigaretten zijn het goedkoopst in Luxemburg en het duurst in Oekraïne. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'vice-index' van persagentschap Bloomberg. Ons land daalt naar de tiende plaats op de lijst.

Bloomberg gaat jaarlijks na hoe duur drank, drugs en tabaksproducten zijn in honderd verschillende landen. Het persagentschap benadrukt dat het louter om een economische indicator gaat, en dat het geen oordeel wil vellen over moraliteit of legaliteit.

Om de prijzen te vergelijken, gaat het agentschap uit van een 'weekvoorraad' van één pakje sigaretten, één fles alcohol, één gram cocaïne, één gram marihuana, één gram amfetamines (xtc of MDMA) en één gram opiaten (opium of heroïne). Voor de legale producten worden de officiële winkelprijzen in rekening genomen. De prijzen van de illegale drugs zijn gebaseerd op cijfers van het jaarlijkse World Drug Report van de VN. 

Weekpakket

Drank, drugs en tabak blijken relatief gezien het goedkoopst in Luxemburg. De kostprijs voor het weekpakket bedraagt er 167,50 euro, of net geen 10 procent van het gemiddelde weekinkomen (1.684 euro). De Bahama's (15,9 %) en Zwitserland (16,6 %), IJsland (17,6 %) en Frankrijk (18,1 %) maken de top 5 volledig. 

Ook in ons land blijkt een voorraad drank en drugs nog relatief goedkoop, als zakken we dit jaar wel van de vierde naar de tiende plaats. Een weekvoorraad kost in België iets meer dan 150 euro, of 22,2 procent van het gemiddelde weekinkomen. 

Een weekvoorraad kost in België iets meer dan 150 euro, of 22,2 procent van het gemiddelde weekinkomen

Hetzelde pakket is het duurst voor de Oekraïners, die er dertien keer hun weeksalaris voor moeten neertellen. 

Exotische landen goedkoper

In absolute cijfers is een weekpakket in slechts drie landen duurder dan 1.000 dollar (813 euro): Japan, Nieuw-Zeeland en Australië. In 21 exotische landen, waaronder de Dominicaanse Republiek, Zuid-Afrika en Kenia, telt u voor hetzelfde pakket dan weer minder dan 100 dollar (81 euro) neer.