Het CDA pleit opnieuw ervoor om het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. CDA woordvoerder Madeleine van Toorenburg vroeg haar collega’s hun kritiek te heroverwegen en alsnog in te stemmen met haar initiatiefwetsvoorstel strafbaarstelling van het verheerlijken van terroristisch geweld . Dit naar aanleiding van het debat over de haatimam El Alami die terroristisch geweld zonder blikken of blozen verheerlijkt.

 Het CDA wil dat er effectief ingegrepen kan worden wanneer haatimams hun giftige boodschap uitzenden, omdat het gevaarlijk is wanneer kwetsbare moslimjongeren hieraan worden blootgesteld.

Van Toorenburg: ‘deze man verheerlijkt terroristisch geweld en we kunnen niet meer dan ‘hem goed in de gaten houden’, aldus de burgemeester van Den Haag. Het is genoegzaam bekend dat wij hier geen vrede mee kunnen nemen. Wij voelen keer op keer de noodzaak om wegen te zoeken om onze democratische rechtstaat en de kwetsbare groepen daarbinnen, te beschermen. De vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt.’ Haatimams kunnen nu alleen maar via gebiedsverboden worden aangepakt. Dat is ook belangrijk, maar niet genoeg, omdat ze dan wel op een andere plek of via internet gewoon door kunnen gaan. Het verspreiden van haat zaaiende meningen is niet meer aan tijd en/of plaats gebonden.

Van Toorenburg bekritiseerde partijen die blijkbaar wel steun geven aan gebiedsverboden maar een strafrechtelijke aanpak ‘te ver’ vinden gaan. ‘Dat is toch raar, want het strafrecht is zelfs met meer waarborgen omgeven dan het bestuursrecht op basis waarvan gebiedsverboden inmiddels kunnen worden opgelegd.’

 In het regeerakkoord is opgenomen dat de strafmaat voor haatzaaien wordt verdubbeld. Daar heeft het CDA met succes voor gepleit. ‘Zolang iemand achter de tralies zit is hij stil en kunnen we met onverdeelde aandacht proberen te bewerkstelligen dat beïnvloedbare jongeren minder vatbaar worden voor dit soort gevaarlijke praat,’ aldus Van Toorenburg. ‘Laten we ook daarom nu ook de stap zetten om het verheerlijken van terrorisme strafbaar te stellen.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.