Burgemeester Beukema van Delfzijl
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Delfzijl: geen gelukszoekers in azc

Burgemeester Beukema van Delfzijl vindt dat asielzoekers uit zogeheten veilige landen niet langer opgevangen moeten worden in een asielzoekerscentrum. Dat zegt hij tegen RTV Noord.

Volgens hem zijn deze vluchtelingen gelukszoekers die niet thuishoren in een azc. "Deze groep zorgt aantoonbaar voor overlast en daar moet paal en perk aan gesteld worden."

Meer diefstallen

De laatste maanden neemt het aantal winkeldiefstallen in Delfzijl toe. De burgemeester ziet een duidelijk verband met het asielzoekerscentrum.

"Er is sprake van een verveelvuldiging. En dan gaat het alleen nog maar over de geconstateerde diefstallen." De PvdA'er noemt deze situatie onaanvaardbaar, omdat de inwoners van Delfzijl in zijn ogen zeer gastvrij zijn.

Slachtoffer van nationaal beleid

Beukema wil een signaal afgeven aan politici in Den Haag. "De inwoners van Delfzijl worden geconfronteerd met beleid dat nationaal is uitgestippeld. Het enige wat zou helpen is dat asielzoekers die in principe kansloos zijn voor een verblijfsvergunning, niet meer in azc's geplaatst worden."

Snel uitsluitsel

"Deze mensen mogen asiel aanvragen in Nederland. Dat is beleid, dat zijn internationale afspraken. Maar ze zouden zo snel mogelijk uitsluitsel moeten krijgen, want het zijn aantoonbaar gelukszoekers."

Delfzijl heeft twee azc's met plaats voor 800 mensen. Momenteel verblijven er 500 mensen. Hoeveel mensen uit zogeheten veilige landen komen, weet Beukema niet.

Advertentie via Ster.nl