PvdD wil verbod paaseierenzoektocht: 'Honden kunnen doodgaan van niet gevonden eitjes'

Chocolade paaseitjes
Chocolade paaseitjes © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet de paaseierenzoektocht van Feest aan Zee op Tweede Paasdag verbieden. Daarvoor pleit fractievoorzitter Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren bij mediapartner Den Haag FM. Paaseitjes die niet gevonden worden, kunnen rampzalig zijn voor honden.
In de ringen van het tijdelijke kunstwerk Ringen aan Zee op het Scheveningse strand worden 5.000 chocolade-eitjes verstopt. Tweede Paasdag mogen kinderen hier naar speuren.
Teunissen vraagt zich schriftelijk af of de gemeente vooraf heeft nagedacht over de mogelijke gevolgen voor honden. 'Die mogen tot 15 mei loslopen op het strand. Het risico is groot dat er eieren achterblijven, die vervolgens door honden worden opgegeten.'

'Hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en zelfs overlijden'

Chocolade kan fataal zijn voor honden. 'Als er niet snel wordt ingegrepen, krijgt het dier in zo'n situatie -afhankelijk van grootte en soort- last van hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en overlijdt hij. Verschillende dierenartsen hebben al alarm geslagen', legt Teunissen uit bij Den Haag FM.
Het kersverse raadslid wil weten of er überhaupt een vergunning is aangevraagd voor het paaseierenfeest. 'Gaat het college zich inzetten om het evenement op deze locatie te annuleren? Hoe gaat het college achtergebleven eieren op een andere manier voorkomen?', aldus Teunissen. Het kersverse raadslid hoopt dat de gemeente in ieder geval bereid is om extra handhaving in te zetten om achtergebleven eitjes van het strand te verwijderen.