NOS NieuwsAangepast

Kabinet beslist mogelijk of er referendum komt over Donorwet


Het kabinet kan een grote rol spelen in de vraag of er een referendum komt over de Donorwet. GeenStijl is een handtekeningenactie begonnen om zo'n referendum mogelijk te maken. Volgens GeenStijl-redacteur Bart Nijman is de Donorwet een perfect onderwerp voor een volksraadpleging.

Hij benadrukt dat de discussie over orgaandonatie iedereen aangaat en dat de wet gaat om grondrechten en zelfbeschikking. Volgens hem kan de discussie erover als neveneffect hebben dat er meer orgaandonoren komen.

Half juni

De initiatiefnemers hebben tot eind deze maand om 10.000 handtekeningen bij elkaar te krijgen voor een 'inleidend verzoek'. Als ze dat aantal halen en als dat ook officieel is vastgesteld, gaat een termijn van zes weken in om nog eens 300.000 handtekeningen te verzamelen. Daarvoor hebben ze dan tot half juni.

Intussen blijft het kabinet zich inspannen om het raadgevend referendum af te schaffen. De Tweede Kamer is daar al mee akkoord gegaan en de Eerste Kamer moet dat nog doen. De senaat is nu nog bezig met de schriftelijke voorbereiding en zoals het er nu naar uitziet, is de stemming daar ook in juni.

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met afschaffing van het raadgevend referendum, bepaalt het kabinet wanneer die wet wordt gepubliceerd. Als de afschaffingswet in werking treedt voordat de 'Donorwet-termijn' is afgelopen, komt er geen nieuw referendum meer. Maar als de wet daarná ingaat, zou er nog wel een nieuwe volksraadpleging mogelijk zijn. Daarvoor is dan natuurlijk wel vereist dat er 300.000 handtekeningen zijn ingezameld.

Referendum over Donorwet: race tegen de klok

Er zijn kortom nog allerlei onzekerheden rond de vraag of er een referendum komt over de Donorwet.

1. Haalt GeenStijl genoeg handtekeningen op?

2. Gaat de Eerste Kamer akkoord met afschaffing van het raadgevend referendum?

3. Wanneer laat het kabinet de afschaffingswet in werking treden?

Race tegen de klok

Hoogleraar staatsrecht Voermans sprak vorige week al over een race tegen de klok voor de initiatiefnemers van het referendum over de Donorwet.

Sommige Eerste Kamerleden kunnen zich voorstellen dat het kabinet wacht met de inwerkingtreding van de afschaffingswet, als er genoeg handtekeningen zijn om een volksraadpleging over de Donorwet af te dwingen.

D66, de partij achter de Donorwet, wil niet op die situatie vooruitlopen. Partijleider Pechtold zei niet te willen ingaan op allerlei 'als-vragen'. Hij wil nu afwachten wat er gebeurt en dan is het volgens hem aan het kabinet wat het gaat doen. Hij wenst D66-minister Ollongren van Binnenlandse Zaken veel wijsheid toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl