Direct naar artikelinhoud

Onbekenden verwijderen hakenkruis van Duitse kerkklok: ‘Voorjaarsschoonmaak 2018’

Onbekenden in het Duitse Schweringen hebben een hakenkruis verwijderd van de plaatselijke kerkklok. Het is een van de twee kerkklokken die het afgelopen half jaar tijdelijk waren stilgelegd vanwege omstreden nazi-inscripties. De dominee die ontdekte dat de hakenkruis was verwijderd, vond bij de klok een briefje met de tekst ‘Voorjaarsschoonmaak 2018’. 

De omstreden kerkklok in Herxheim am Berg.Beeld anp

In het briefje eisen de onbekende daders de verantwoordelijkheid op voor de verwijdering van de gravering. De leiding van de Lutherse kerk in Hannover besloot vorig jaar de kerkklok niet meer te gebruiken nadat het nazisymbool was ontdekt.

Het plaatselijke bestuur van de kerk besloot onlangs echter de kerkklok weer te gebruiken. De dominee was tegen dit besluit. De kerkleiding in Hannover zat de laatste maanden ook in zijn maag met een omstreden 'Hitlerklok' in het plaatsje Herxheim am Berg. Deze in 1934 gegoten klok is voorzien van de inscriptie 'Alles voor het Vaderland- Adolf Hitler'. Daaronder staat een groot hakenkruis. In februari besloot de gemeenteraad dat de kerkklok mag blijven hangen en binnenkort weer in gebruik zal worden genomen. 

Linkse politieke partijen en de Joodse gemeenschap in Duitsland vonden dat de klok verwijderd moest worden. Met tien tegen drie stemmen besloot de gemeenteraad van het bijna duizend inwoners tellende dorpje de klok in de Jakobskerk te behouden als 'stimulans voor verzoening en gedenkteken tegen geweld en onrecht'.

'Herinnering'

Burgemeester Georg Welker, een partijloze predikant in ruste, was voorstander van het besluit. 'Als ik het luiden van de klok hoor, dan hoor ik ook de mensen die in deze tijd (onder de nazi's, red.) geleden hebben.' De gemeente zal naast de klok een plaquette plaatsen die verwijst naar het naziverleden.

De gemeente had een 'klokkendeskundige' ingehuurd, die tot de conclusie kwam dat het 240 kilo zware gevaarte hetzij moet blijven hangen, hetzij naar een museum moet worden gebracht. Een andere oplossing, zoals het 'demonteren' of smelten van de klok, zou 'de vlucht uit (...) een cultuur van herinnering' betekenen, zo oordeelde de deskundige. Bovendien had de klok volgens deze deskundige 'akoestische' waarde.

De twee kerken zijn niet de enige kerken die nog herinneringen herbergen aan de nazitijd. Zo bevindt zich in een protestantse kerk in Berlijn naast de figuur van Jezus Christus een beeld van een militair met Stahlhelm. Wel werd in de naoorlogse jaren een hakenkruis boven het preekgestoelte verwijderd.