RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Kamer wil aanpak corrupte buitenlanders

Sergej Magnitski, de in 2009 overleden advocaat naar wie de wet is genoemd. Beeld © AFP

De Tweede Kamer wil dat buitenlanders die beschuldigd worden van ernstige mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie in Nederland kunnen worden aangepakt.

Het gaat om de zogeheten Magnitski-wet, vernoemd naar een Russische advocaat. Die overleed in 2009 onder verdachte omstandigheden, na maanden voorarrest, in een cel in Moskou. Dat gebeurde nadat hij Russische functionarissen had beschuldigd van een enorme belastingfraude.

Steun zoeken in EU

De Amerikaanse Magnitski-wet uit 2012 zorgde er onder meer voor dat Russen die betrokken zouden zijn geweest bij zijn dood, de VS niet meer in mogen. In andere landen, waaronder Groot-Brittannië, is een soortgelijke wet van kracht.

De Kamer vindt dat het kabinet in de Europese Unie steun moet zien te vinden voor zo'n wet. Als dat niet lukt, zou Nederland zelf zo'n wet moeten ontwerpen, vindt een Kamermeerderheid.

'Daders rechtstreeks raken'

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei dat de EU mensen 'rechtstreeks en gericht' moet kunnen raken als ze zich aan ernstige schendingen van de mensenrechten schuldig maken. "Dat kan door deze mensen bijvoorbeeld geen visum te verlenen om te shoppen in Parijs of Amsterdam, of door hun tegoeden te bevriezen."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft het over een 'duidelijk signaal naar mensenrechtenschenders en corruptieplegers in het buitenland'.