Paus: Weerloze mensen worden gedood in het Heilige Land
01 Apr 2018, 14:43
foto
Paus Franciscus zegent de gelovigen vanuit het centrale balcon van de St. Pietersbasiliek waar hij zijn "Urbi et Orbi" boodschap had gegeven. (Foto's: Reuters)


Paus Franciscus heeft in zijn paasrede vandaag opgeroepen tot vrede in het Heilige land. Hij zegt dat het conflict daar “de weerloze mensen niet spaart.” Zijn oproep komt twee dagen nadat 15 Palestijnen werden vermoord op de grens tussen Israël en Gaza.

De paus deed zijn oproep in zijn "Urbi et Orbi" (naar de stad en de wereld) boodschap vanuit het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek aan tienduizenden mensen die zich op het met bloemen versierde plein beneden bevonden waar hij eerder een mis had gehouden.

Hij heeft ook aangespoord om een einde te maken aan het "bloedbad" in Syrië. Hij heeft opgeroepen om humanitaire hulp toe te laten en tot vrede in Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo.

De kerkelijke wereldleider leek vrijdag direct naar het geweld in Gaza te verwijzen en riep op tot "verzoening voor het Heilige Land, die ook in deze dagen de wonden ervaart van voortdurende conflicten die de weerloze mensen niet sparen."

De Israëlische minister van Defensie heeft de oproepen voor een onderzoek naar de moorden door het leger afgewezen tijdens een Palestijnse demonstratie die gewelddadig werd aan de grens tussen Gaza en Israël. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, Federica Mogherini, hoofd van de buitenlandse politiek van de Europese Unie, en andere leiders hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedvergieten.

De paus smeekte ook om vrede voor "de hele wereld, te beginnen met het geliefde en lankmoedige land Syrië, wiens volk onderuit wordt gehaald door een schijnbaar eindeloze oorlog."

"Dit Pasen, moge het licht van de verrezen Christus het geweten van alle politieke en militaire leiders verlichten, zodat een snel einde aan het bloedbad kan worden gebracht ..." zei hij. Hij sprak een dag nadat het bevel van het Syrische leger had meegedeeld dat het de meeste steden en dorpen in het oosten van Ghouta had heroverd.

Tienduizenden mensen zijn vertrokken uit de eens drukke steden in de buitenwijken ten oosten van de hoofdstad. Vóór het begin van het conflict had het gebied belangrijke commerciële en industriële centra met een bevolking van bijna 2 miljoen.

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot internationale hulp voor Venezuela, zodat meer mensen hun thuisland niet meer verlaten vanwege de economische en politieke crisis. Hij hoopte dat de 'vruchten van dialoog' de vrede en harmonie zouden bevorderen op het Koreaanse schiereiland, waar de twee partijen op 27n april hun eerste top zullen houden in meer dan een decennium. De top volgt nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un had beloofd te denucleariseren.

Paus Franciscus, die zijn zesde Pasen vierde als de rooms-katholieke leider sinds zijn verkiezing in 2013, drong er bij zijn toehoorders op aan te werken aan een einde van de "zo vele daden van onrecht" in de wereld.

Hij bad dat de kracht van de boodschap van Jezus: "vruchten van hoop en waardigheid draag waar er ontbering en uitsluiting is, waar er honger en werkloosheid is, waar migranten en vluchtelingen zijn - die zo vaak worden verworpen door de huidige cultuur van afval - en waar slachtoffers van de drugshandel, menselijke mensenhandel en hedendaagse vormen van slavernij zijn".
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April
Saturday 13 April