RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Meer dan 200 meldingen van stank door Duitse paasvuren

Een paasvuur in Twente. (archieffoto)

De paasvuren in Duitsland zorgen in delen van Nederland voor een brandlucht. Vooral in de provincie Zuid-Holland hebben veel mensen last van stank. Ook delen van Noord-Holland en Utrecht zouden te maken hebben met een brandgeur.

De milieudienst Rijnmond meldt dat het om 17:00 uur al 208 meldingen van brandlucht heeft ontvangen. Er zouden ook steeds meer meldingen vanuit Rotterdam komen. Ook Brielle, Hoek van Holland, Schiedam en Vlaardingen hebben volgens de milieudienst last van brandlucht. Volgens het RIVM houdt de overlast vanavond aan door de rustige wind.

Noordzee

Volgens weerman William Huizinga heeft de lucht een bijzondere route afgelegd om bij hun plaats van bestemming te komen. "Waarschijnlijk is het via Groningen, Friesland en de Noordzee gegaan en is de brandlucht zo in die provincies terechtgekomen", vertelt hij. "Dat is tenminste aannemelijk als je naar de windpatronen kijkt."

Maar voor extra overlast van de paasvuren in het oosten van Nederland, die vanavond aangestoken worden, hoeven we volgens Huizinga niet te vrezen: "Morgen staat er een meer noordwestelijke wind, dus dat komt niet onze kant op. In Duitsland zullen ze het wel ruiken."

Traditie

Het is in Duitsland en het oosten van Nederland traditie om tijdens Pasen een brandstapel te maken en deze aan te steken, het zogenaamde paasvuur. Soms zijn deze paasvuren meters hoog.

Regels maken paasvuur steeds moeilijker:

"Rotterdam ligt dagelijks onder de rook van de Botlek. Laat ze daar eerst alles eens aan doen."

Meer op rtlnieuws.nl: