RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Oproep Aboutaleb: betaal raadsleden grote stad 500 euro extra

Burgemeester Aboutaleb tijdens de installatie van de Rotterdamse gemeenteraad. Beeld © ANP

Raadsleden van grote steden moeten 500 euro extra per maand voor hun werk krijgen. Die oproep doet de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Nu nog krijgen raadsleden in gemeenten met 375.001 inwoners of meer ruim 2300 euro bruto. Dat moet in het voorstel Aboutaleb naar 2800 euro bruto gaan.

'Nevenfunctie? Onzin'

Officieel is raadslid een nevenfunctie, maar dat is echt onzin", zegt Aboutaleb in het AD. "In de praktijk neemt het raadswerk drie tot vier dagen in beslag."

Aboutaleb wil een nationale discussie over de vergoeding. "De afgelopen jaren zijn veel verantwoordelijkheden naar de gemeente verlegd. Dat betekent ook veel meer werk voor raadsleden. Bovendien worden de raadsfracties steeds kleiner en komt er dus per lid meer werk."

Grote verschillen

De raadsvergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de stad. In het voorstel van Aboutaleb gaat het dan om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De verschillen in vergoeding zijn groot. Een gemeente tot en met 8.000 inwoners krijgt 250 euro. Een gemeente met meer dan 375.000 inwoners krijgt dus 2.352 euro. 

Het advies van Aboutaleb is opvallend. De Raad voor het Openbaar Bestuur adviseerde juist onlangs dat de vergoeding voor raadsleden in grote gemeenten omlaag zou moeten, en de vergoedingen voor kleinere gemeenten omhoog. 

Meer op rtlnieuws.nl: