RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Carole heeft geen talenknobbel, maar spreekt negen talen vloeiend

Carole Westerkamp (55) spreekt negen talen

Op de middelbare school had Carole Westerkamp (55) zes talen in haar pakket, maar blonk ze in geen enkele uit en haalde ze zelfs onvoldoendes. Nu spreekt ze negen talen vloeiend en is ze druk bezig met nummer tien, elf en twaalf.

De docente Business Communication vond op haar vijftiende een manier van leren die goed bij haar paste. Op vakantie in Kroatië met haar ouders raakte ze  gefrustreerd. "Het zat me dwars dat niemand me daar kon verstaan. Ik begon met het opschrijven van makkelijke woordjes in een schriftje om ze te onthouden. Ook probeerde ik de grammaticale lessen uit het Latijn dat ik op school kreeg op het Kroatisch toe te passen. Toen ging er een lichtje bij mij branden." 

De taal leerde ze zichzelf uiteindelijk aan door briefwisselingen met kennissen en veel gesprekken met de locals wanneer ze er weer eens op vakantie was. Kroatisch werd eerste taal die ze zichzelf leerde vloeiend spreken. 

ZIE OOK: 'Je bent nooit te oud om een vreemde taal te leren'

Miniatuurvoorbeeld

Mengelmoes van talen

Carole sprak al Engels en Nederlands dankzij haar Canadese moeder en Nederlandse vader. Hij kwam van oorsprong uit Indonesië, waardoor het thuis een grote mengelmoes van talen was. "Maar ik had nooit het gevoel dat ik een talenknobbel had. Mijn nichtjes konden bijvoorbeeld op jonge leeftijd in het Indonesisch tellen, maar mijn vader ontmoedigde dat door te zeggen dat ik het niet kon."

In haar twintiger jaren maakte ze zich in Italië de taal meester toen ze aan het werk ging voor een reisorganisatie. "Ik zag het gewoon als Frans met een hoop drama. Als je het zo bekijkt, dan kun je een hoop van de talen uit Zuid-Europa aan." 

Tijdelijke logé

Nu spreekt ze vloeiend Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Kroatisch, Portugees en Indonesisch. Dankzij een tijdelijke logé uit Syrië houdt ze zich ook bezig met Arabisch. En ze wil binnenkort de tijd nemen om Russisch en Chinees te leren, de laatste omdat ze daar binnenkort naar op vakantie gaat.  

Het leren doet ze op haar eigen manier. "Niet iedereen die meertalig is, doet het hetzelfde. Ik ken mensen die het meest hebben aan flashkaarten of keihard studeren, maar ik leer het meest door in contact te komen met mensen. Leren door te communiceren dus. En als ik niet weet hoe ik iets moet zeggen, dan vraag ik het gewoon." 

Accent

Carole raadt anderen met een gebrek aan talenknobbel aan om ook studietechnieken te gebruiken waar ze zich het fijnst bij voelen. "Ik vind het leuk om te leren door te spreken, maar ik ken anderen die zich opgelaten voelen door hun accent. Maar doe gewoon wat je het best ligt en besteed daar dan heel veel tijd aan." 

Ook volgens Rian Aarts, docent aan de universiteit van Tilburg en expert in twee- en meertaligheid, hoeft een gebrek aan taalgevoel niet in de weg te staan van het leren van een vreemde taal. Aarts zegt dat het zelfs niet uitmaakt hoe oud je bent, zolang je maar voldoende gemotiveerd bent.

Meer op rtlnieuws.nl: