In de zaak rond de vermeende affaire van Donald Trump met pornoster Stormy Daniels speelt Trumps advocaat Michael Cohen een belangrijke rol. Cohen was degene die op persoonlijke titel 130.000 dollar zwijggeld betaalde aan Daniels.

De advocaat die Cohen vertegenwoordigt deed woensdag een bekentenis die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het juridisch conflict met Daniels.

Cohen’s advocaat David Schwartz suggereerde dat Trump zelf niet op de hoogte was van de geheimhoudingsovereenkomst die Daniels – die in het echt eigenlijk Stephanie Clifford heet – in oktober 2016 tekende. De overeenkomst was bedoeld om te voorkomen dat Clifford publiekelijk zou praten over haar vermeende affaire met Trump, in ruil voor een som van ruim 130.000 dollar.

Schwartz suggereert dat Cohen eigenhandig opereerde bij het opzetten van de overeenkomst. “Omdat hij zo dicht bij hem [Trump] staat had hij grote speelruimte en vrijheid om de zaak af te handelen,” zei Schwartz over Cohen in een interview met CNN.

“Michael was de ‘fixer'”, zegt Schwartz. “Michael handelde tal van zaken af. En Trump wordt niet bij elke kwestie betrokken.” Volgens hem leunde Trump sterk op zijn advocaat Cohen.

Stormy Daniels

Foto: Stormy Daniels. Ethan Miller/Getty Images

De federale officier van Justitie, Renato Mariotti, onderzocht Schwartz's uitspraken nadat het CNN interview was uitgezonden en zegt dat deze claim, dat Trump zich niet bewust was van de geheimhoudingsdeal, goed nieuws kan betekenen voor de actrice.

Het betekent "dat er geen contact was tussen Trump en Daniels, en dat Daniels haar bewijslast kan vrijgeven", zegt Mariotti  op Twitter.

Waarom zou Schwartz dit op nationale televisie toegeven, vraagt Mariotti zich af. "Het lijkt erop dat Trump een advocaat heeft weten aan te nemen die nog incompetenter is dan hijzelf. Cohen's advocaat is een totale ramp in dit interview."

Cliffords klaagt Trump aan omdat het zwijgcontract niet geldig zou zijn. Maar Cohen en het Witte Huis ontkennen haar beschuldigingen.