NOS Nieuws

Visser: inwijdingsrituelen blijven bij Defensie

Inwijdingsrituelen blijven bestaan bij Defensie. Staatssecretaris Visser zei in de Tweede Kamer dat dergelijke rituelen belangrijk zijn voor de saamhorigheid bij legeronderdelen.

SP en PvdA willen dat er einde komt aan deze gebruiken en verwijzen naar de uit de hand gelopen ontgroeningen bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Militairen verklaarden dat ze zijn mishandeld, aangerand en verkracht.

Een externe onderzoekcommissie constateerde gisteren dat Defensie bij het onderzoek naar die kwestie ernstige steken heeft laten vallen.

Esprit de corps

Visser maakt een onderscheid tussen inwijdingsrituelen en ontgroeningen, waarbij gescholden en vernederd wordt. Die zijn verboden bij Defensie. De hoogste militair, de Commandant der Strijdkrachten, heeft regels voor inwijdingen opgesteld. Volgens de staatssecretaris voldoen alle rituelen aan die regels.

Visser kreeg in het debat steun van regeringspartijen VVD en CDA. Kamerlid Bruins Slot van het CDA wil ook vasthouden aan functionele inwijdingsrituelen, die bijdragen aan het 'esprit de corps'. "Je moet weten wat de geschiedenis van je onderdeel is, het regimentslied kennen."

VVD'er Bosman werd bij wijze van inwijding bij de luchtmacht in het water gegooid. "Gedoopt. Ik vond dat een eervol moment. Ik zou het jammer vinden als dat verdwijnt."

Het kabinet wil dat laatste dus ook niet. Maar inwijdingsrituelen mogen volgens Visser nooit een excuus zijn voor pesten of normoverschrijdend gedrag. "Dat is Defensie-onwaardig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl