'Asielzoekers handelen in gestolen spullen in azc Delfzijl'

In het azc in Delfzijl wordt gehandeld in gestolen goederen en zijn meerdere gestolen spullen gevonden. Dat stelt politierechter Okko Jan Bosker.
Bosker deed zijn uitspraak woensdagmiddag in
. Zij stonden te recht voor zakkenrollerij in de stad Groningen. In het kluisje van één van de mannen zijn spullen gevonden van een woninginbraak. Bij een andere verdachte werd een tas met dubbele bodem gevonden. Die wordt gebruikt bij diefstal.

'Wel degelijk iets aan de hand'

'Uit het dossier blijkt ook wel dat er daar gestolen spullen zijn aangetroffen. Gestolen spullen van diverse strafbare feiten, maar die staan los van deze zaak. Eén van de verdachten heeft gezegd dat daar in gestolen spullen wordt gehandeld. Daar trek ik de conclusie uit dat er wel degelijk iets aan de hand is daar', zei de rechter woensdagmiddag.

'Het is een zaak voor het COA'

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl kan dit niet bevestigen. 'Wat er op het terrein zelf gebeurt is in eerste instantie een zaak voor het COA. Waar het uit de hand dreigt te lopen, wordt de politie ingeschakeld. Pas dan krijgen wij dat ook te horen'. Het COA zelf is niet bereikbaar voor een reactie.

'Hele azc in de trein'

De burgemeester kan wel bevestigen dat de groep asielzoekers die er nu zijn voor problemen in zijn gemeente zorgt. Inwoners van het azc gaan op dievenpad in de gemeente.
'Maar het is een relatief kleine groep. Het gaat om asielzoekers uit veilige landen in Noord-Afrika. Maar de laatste week komen er ook weer mensen uit het Oostblok bij.'
Tijdens de rechtszaak woensdag verklaarde een van de verdachten dat 's weekends 'het hele azc in de trein van Delfzijl naar Groningen zit'.

Sinds anderhalve maand

Volgens de burgemeester komen deze mensen sinds anderhalve maand naar Nederland om asiel aan te vragen. 'Sindsdien zijn de problemen ook ontstaan. We moeten nu met het COA praten om te overleggen wat we aanmoeten met deze situatie.'
Delfzijl heeft twee azc's: de Zwet en de voormalige scheepvaartschool. In totaal is er plaats voor 880 bewoners. Hoeveel mensen er nu wonen, weet burgemeester Beukema niet.

Lees ook: