RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ex-vriendin Sandra getuigt tegen Holleeder: hoe kun je vallen voor een crimineel?

Foto uit 2007 van Maike Dijkhuis (een andere ex-vriendin van Holleeder) en Orminda Soerel (toen betrokken bij de Holleederzaak), bij de rechtbank. Beeld © ANP

Vandaag doet de ex-vriendin van een van de grootste criminelen van Nederland haar verhaal in de rechtszaal. Sandra den Hartog deed lange tijd alles voor Willem Holleeder, ook al vermoedde ze toen al dat hij achter de dood van haar man zat. Wat zien 'gangsterliefjes' toch in een criminele man?

Sandra (53) valt op criminelen. Ze had al jong een relatie met de beruchte Sam Klepper, tot die in 2000 werd doodgeschoten. Willem Holleeder zou haar wel even helpen met de afwikkeling van de conflicten over de miljoenen die haar man haar had nagelaten. Holleeder palmde haar in.

De voetveeg van Willem

Hij behandelde haar grof en hield er bovendien nog een stel andere vriendinnen op na. Sandra moest boodschappen voor hem doen, deed zijn was, moest dag en nacht voor hem bereikbaar zijn en mocht op een gegeven moment het huis niet meer uit. 

Toch bleef ze haar ex-vriend lange tijd trouw. Dat blijkt wel uit het boek Judas van Astrid Holleeder, waarin valt te lezen hoe Sandra gebukt ging onder de wil van Willem.

Passage uit het boek Judas (door Astrid Holleeder)

"Natuurlijk wist ze hoe slecht hij kon zijn, maar daar gaf hij haar altijd goede redenen en logische verklaringen voor. Voor haar – dacht zij oprecht – was hij nooit slecht geweest." 

Vrouwen van criminelen

Miniatuurvoorbeeld

Den Hartog is niet de enige vrouw die als een blok is gevallen voor een crimineel. Ze is slechts een voorbeeld van vrouwen die zich lieten verleiden door de charmes van een boef. Denk bijvoorbeeld aan Mabel Wisse Smit, die een relatie zou hebben gehad met drugsbaron Klaas Bruinsma, of de Peruaanse liefde van Joran van der Sloot, die zich met hem verloofde terwijl hij in de gevangenis zat.

Behalve Sandra den Hartog viel ook Maike Dijkhuis (foto rechts) voor topcrimineel Holleeder. Dijkhuis, een totaal ander type dan Sandra, kwam uit een miljonairsfamilie en werd door Holleeder vooral gebruikt voor de dure etentjes en om mee in het openbaar te verschijnen. 

Stamboom van de Holleeders: geen doodgewoon gezin uit de Jordaan

Als je jeugdfoto's ziet, lijkt het allemaal koek en ei. Maar nu staan ze tegenover elkaar in de rechtbank. Hoe zit de familie Holleeder nou eigenlijk in elkaar?

Hij doet dingen die niet mogen

Volgens relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven zijn er verschillende theorieën waarom vrouwen op criminelen vallen. Zo kan het volgens hem heel aantrekkelijk zijn een relatie te hebben met iemand die niet op het rechte pad loopt. "Criminelen staan buiten de wet en buiten de samenleving. Het kan heel spannend zijn met iemand om te gaan die niet netjes in de pas loopt", vertelt hij. Dat heeft vaak alles te maken met uit wat voor gezin iemand zelf komt.

"Als je met veel beperkingen bent opgevoed, kun je bijvoorbeeld een sterke drang voelen vrij te zijn. Een crimineel lijkt die vrijheid te hebben, omdat hij dingen doet die niet mogen. Dat kan dan juist aantrekkelijk zijn." Volgens Van de Ven kan het omgekeerde ook het geval zijn. Dat je je ouders een hak wilt zetten door met een boef te daten. "Dat is dan vaak niet eens zo heel bewust." 

Thumbnail


Willem Holleeder. (Foto: ANP)

Geen geweten

Misdadigers hebben volgens Van de Ven bijna altijd antisociale trekken. Een diepe emotionele relatie aangaan is voor hen dan ook vaak onmogelijk.

"Ze hebben geen geweten en zijn in een relatie ook niet van plan zich echt te binden. Voor hen zal zo'n relatie altijd oppervlakkig blijven en nooit echt intiem worden. Ze doen alsof voor de seks of zodat er een mooie vrouw naast ze loopt."

Waarom ze blijven

Waarom vrouwen dan toch bij zo'n man blijven is voor mensen van buitenaf vaak moeilijk te begrijpen. "Dit soort mannen is vaak manipulatief. Hun vrouwen denken dat ze niet beter verdienen, maar het kan ook zijn dat ze het gevoel hebben dat hij hen nodig heeft, juist omdat hij crimineel is en daardoor een soort handicap heeft." 

Volgens Van de Ven zijn we in een relatie vaak op zoek naar iets dat we herkennen uit onze jeugd, omdat dat vertrouwd aanvoelt. Het blijven hangen in iets dat bekend is, is moeilijk te doorbreken. "Gewoonte is heel sterk in mensen. Mensen zijn bovendien geen rationele wezens. Je kunt wel weten dat iets heel slecht is, maar deze vrouwen denken vaak dat ze het wel goed kunnen maken of dat het zo erg allemaal niet is." 

Passage uit het boek Judas (door Astrid Holleeder)

"Ik vond het triest te zien hoe Sandra was misbruikt en werd afgedankt. Als ze dan in ieder geval nog recht had gehad op een eigen leven, was het beter voor haar geweest, maar zo doet Wim het niet met zijn vrouwen. Eenmaal van hem, blijf je van hem. Dan kom je nooit, maar dan ook nooit meer van hem af, tenzij hij van jou af wil." 

Waar zal Sandra den Hartog vandaag over spreken?

Net als Willems zussen Sonja en Astrid heeft ex Sandra verklaringen tegen Holleeder afgelegd waarin ze hem beschuldigt van het geven van moordopdrachten. Vandaag wordt ze voor het eerst in het openbaar door de rechtbank verhoord. Anders dan de zussen zegt Sandra dat Holleeder ook haar ex Sam Klepper heeft laten vermoorden. Omdat zij de enige is die hem daarvan beschuldigt, staat die liquidatie tot haar ongenoegen niet op de aanklacht. Verder heeft ze allerlei details geopenbaard over het gedrag van Holleeder in de periode dat allerlei onderwereldfiguren waren doodgeschoten. Die moorden staan wel op Holleeders tenlastelegging.

Verslaggever Rik Konijnenbelt zit vandaag in de rechtszaal en twittert over de zaak.

Meer op rtlnieuws.nl: