Direct naar artikelinhoud

Te weinig openbare toiletten? Ze moeten vooral vindbaar worden

De binnenstad krijgt er één of twee toiletgebouwtjes - met ook wc's voor vrouwen - bij. Meer toiletten plaatsen heeft op dit moment geen zin, duidelijk aangeven waar ze zijn wél.

Een wc-unit bij het Koningsplein.Beeld Urilift.com

Dat is het resultaat van het onderzoek naar de openbare toiletvoorziening in Amsterdam, na vragen van SP-raadslid Nelly Duijndam. 

Daarin zijn onder meer Amsterdammers gevraagd naar hun plaservaringen. Maar 8 procent van de vrouwen zegt weleens een toilet in de openbare ruimte te gebruiken. 

Reden? Er zijn gewoonweg te weinig voorzieningen, of ze zijn onvindbaar, zegt 84 procent. Diverse vrouwen menen zelfs dat er helemaal geen toiletvoorzieningen voor hen zijn. Ook bij dames die er wel gebruik van maken, noemt 69 procent het aanbod 'zeer slecht'.

Maar de afgelopen jaren zijn er juist verschillende faciliteiten bijgekomen. In de parken staan in de zomer tijdelijke wc's, en in stadsdeel Centrum zijn er vier zogenoemde MVG-toiletunits (voor zowel mannen, vrouwen als mindervaliden) bijgeplaatst. 

In totaal zijn er 15 vaste openbare toiletten waar ook vrouwen gebruik van kunnen maken, zomers komen daar 20 wc's bij.

Kaart en app
Meer gebouwtjes in de stad neerzetten is niet direct een oplossing, concludeert het onderzoek. Het bereik hiervan is maar klein, en bovendien zijn ze duur, nemen veel ruimte in beslag en zijn ze lastig in de passen in de drukke binnenstad. Het plan is wel om er binnenkort één of twee bij te plaatsen.

Volgens de gemeente moeten de huidige toiletten simpelweg beter onder de aandacht gebracht worden. Er moet een betere kaart komen met alle openbare wc's in de stad, en de wc's moetenook opgenomen worden in de app Hoge Nood. Ook fysieke bordjes zouden helpen.

Verder adviseert het rapport aan het nieuwe college om in gesprek te gaan met ondernemers om te kijken of zij hun toiletten open kunnen stellen. Ook zijn wc's in nieuw te bouwen (fiets)parkeergarages een optie. 

Wildplassen
Openbare toiletvoorzieningen in de stad kwamen in september in het nieuws dankzij Geerte Piening, die bij de rechtbank een boete voor wildplassen aanvocht. Ze vond haar actie gerechtvaardigd, omdat er volgens haar te weinig plekken zijn om als vrouw te plassen.  

De rechter oordeelde echter dat Piening alsnog de boete moest betalen. Bovendien kunnen vrouwen met hoge nood volgens de rechter ook in een urinoir terecht. Dat was tegen het zere been van veel vrouwen; de uitspraak leidde tot verschillende acties voor meer openbare vrouwentoiletten. 

Lees ook: Plasrecht voor vrouwen al veertig jaar een forse frustratie

Te weinig openbare toiletten? Ze moeten vooral vindbaar worden
Beeld anp