RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Minister Kaag: Libië moet detentiecentra vluchtelingen sluiten

Minister Kaag in het detentiecentrum in Tripoli.

Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan detentiecentra in Libië, een soort van gevangenis waar duizenden vluchtelingen en economische migranten worden opgesloten. Dat zegt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, na een bezoek aan zo'n centrum in de Libische hoofdstad Tripoli.

Libië sluit in de detentiecentra migranten op, om te voorkomen dat ze doorreizen naar Europa. Mannen en vrouwen verblijven er apart. De omstandigheden zijn er zwaar. "Het zijn een soort van gevangenissen. Vluchtelingen moeten niet vastgezet worden. Die moeten worden opgevangen op een humane manier."

Betere omstandigheden

Daarom probeert Kaag de omstandigheden er te verbeteren. "We geven steun aan de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen, en we zorgen dat ze zo snel mogelijk naar het land van herkomst kunnen. Diegenen die niet terug kunnen, die een vluchtelingenstatus hebben, die moeten we zo snel mogelijk hervestigen."

Minister Kaag wil verder dat Libië dit soort gevangenissen sluit, er een open centrum van maakt en de VN en hulpverleners toegang geeft. "We hebben aangedrongen op sluiting en alternatieve opvang. Dat is ook een steun van UNHCR en ook voor de regering: die zien ook dat het zo niet langer kan." Maar het maken van goede afspraken of een migratiedeal met het land, gaat niet lukken, zegt Kaag.

 Libië springplank voor vluchtelingen naar Europa

  • Libië is het belangrijkste vertrekpunt voor Afrikaanse migranten die de Middellandse Zee willen oversteken, naar Europa.
  • Dit jaar, lukte het 6000 migranten om die oversteek te maken. 
  • Europa wil dat daar een einde aan komt. En probeert met Libië goede afspraken te maken, over het tegenhouden van migranten. 
  • We betalen daarvoor veel geld aan de Libische kustwacht. 
  • En dat heeft ook wel effect: er zijn ook 3600 migranten op zee tegengehouden. Maar dat houdt migranten niet tegen, om naar Libië te komen. Zij komen er niet verder. Volgens de VN gaat het inmiddels om zeker 700.000 mensen, die daar zijn gestrand.  ​

Eigen mensen terugnemen

De Libische kustwacht houdt veel bootjes tegen en wordt daarvoor flink gesponsord door de Europese Unie. En ook zijn verhalen dat Italië milities en smokkelaars betaald zou hebben. De EU wil koste wat kost een nieuwe migratiestroom voorkomen. Afrikaanse landen moeten nu vooral hun eigen mensen terugnemen.

"We spreken met een aantal migranten", zegt Kaag. "Velen zeggen: er is verbetering. Maar het is een verschrikkelijke omstandigheid. Ze zijn gelaten. Ze willen niet naar huis, maar ook niet hier blijven." Kaag wil meer tempo met terugkeervluchten: "Daar moet veel meer snelheid in komen, daar zit ook politieke druk achter van de EU en Nederland kan ook daar zijn steentje bijdragen."

Onmenselijke omstandigheden in detentiecentra:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen migranten verdrinken in zee bij Libië