Tijdlijn zaak Sharleyne: Donderdag nieuwe zitting van moord verdachte moeder (die half jaar vast zit)

Donderdagmorgen om 9 uur begint de eerste regiezitting in de strafzaak tegen de 38-jarige Hélène J.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw ervan dat zij Sharleyne in de nacht van 7 op 8 juni 2015 gewurgd heeft en daarna van de tiende etage van een flat in Hoogeveen heeft gegooid. De moeder en de dochter woonden samen in het flatgebouw.

Moeder ontkent

Hélène J. heeft steeds ontkend dat zij verantwoordelijk is voor de dood van haar dochter. Op de eerste openbare zitting (pro-forma in januari) is zij niet verschenen. Toen bleek dat J. bij de politie heeft verklaard dat het kind mogelijk van de flat is gevallen bij het slaapwandelen.

De vrouw komt volgens de rechtbank donderdag niet naar de zitting in Assen. De verdachte is niet verplicht om te verschijnen. Bij de inhoudelijke behandeling zal zij zeer waarschijnlijk wel aanwezig zijn. Wanneer dat is, is nog niet bekend.

Advocaat vader Sharleyne wil moeder ondervragen

Sébas Diekstra, de advocaat van de vader van Sharleyne, heeft aangekondigd dat hij de moeder tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak vragen wil stellen. Hij dient hiervoor een speciaal verzoek in bij de rechtbank. Volgens Diekstra schreeuwt de zaak om een verklaring van de moeder. De kans dat het verzoek wordt gehonoreerd lijkt nihil.

Advocaten van slachtoffers of nabestaanden mogen wel spreken tijdens een strafzaak. Ze kunnen namens nabestaanden een verklaring afleggen en namens hun cliënt een mening geven over de straf die zou moeten worden opgelegd. Ook mogen zij een schadeclaim indienen. Slachtoffers mogen zelf ook spreken.

Maar de advocaten van slachtoffers en nabestaanden mogen een verdachte geen vragen stellen. Dat mag alleen de rechtbank, de officier van justitie en de advocaat van de verdachte.