Aantal Joden in Jeruzalem groeit

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Deze week gepubliceerde cijfers tonen aan dat de Joodse bevolkingsgroep in Jeruzalem over de korte termijn gemeten gelijke tred houdt met die van de Arabische bevolkingsgroep. Over de lange termijn neemt het percentage Joden toe en het percentage Arabieren af.

Onderzoeksresultaten van het Jerusalem Institute for Israel Studies (JIIS) geven aan dat in 2014 de bevolkingsgroei onder Arabieren met 2,7 procent hoger lag dan die van Joden met 2,2 procent. Het groeipercentage onder Arabieren wordt echter al geruime tijd afgeremd. Twintig jaar geleden was de aanwas onder het Arabische bevolkingsdeel nog 3,1 procent terwijl dat toen onder de Joodse gemeenschap nog maar 1,7 procent was.

Voor de snellere Joodse groei is de ultraorthodoxe (charedische) Joodse gemeenschap verantwoordelijk. De populatie in Jeruzalem groeit snel als gevolg van een groot aantal gezinnen met veel kinderen. In 2014 was het gemiddelde aantal kinderen 3,9 per vrouw, een aantal dat aanzienlijk hoger ligt dan Tel Aviv en Haifa (2,2 resp. 2,3) en gemiddeld over heel Israël (3,1).

De gegevens bestrijden de heersende gedachte, dat de Arabische populatie in Jeruzalem snel aan het toenemen is en uiteindelijk het Joodse bevolkingsdeel zou overtreffen. In het algemeen wordt bij beleidsvraagstukken aangenomen dat de verhouding in Jeruzalem 60 procent Joden en 40 procent Arabieren is. De nieuwe cijfers stellen per eind 2014 vast dat er 849.000 mensen in de stad wonen waarvan 533.000 Joden (en niet-Arabische minderheden), oftewel 63 procent en 316.000 Arabieren (37 procent).

Yair Assaf-Shapira, een onderzoeker bij JIIS, zegt: “Al jaren is het algemeen aanvaarde uitgangspunt onder onderzoekers en beleidsmedewerkers dat de Arabische groei in de stad zou kunnen leiden tot een 50/50 ratio.” Om daaraan toe te voegen: “Vandaag de dag is het echter duidelijk dat het groeipercentage binnen de Arabische bevolkingsgroep aan het afnemen is, terwijl tegelijkertijd andere bevolkingsgroepen juist aan het toenemen zijn.”

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Aantal Joden in Jeruzalem groeit