RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

​Rotjesverbod: vuurwerksector teleurgesteld, oppositie tevreden

Beeld © ANP

Van 'dit is een schijnmaatregel die niets oplevert' tot 'een goede eerste stap'. Het voorgenomen rotjesverbod leidt tot verdeelde reacties. De vuurwerksector vreest dat mensen hierdoor meer illegaal knalvuurwerk uit het buitenland halen. De oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en de PvdD noemen het juist een goede eerste stap.

Ingewijden melden vandaag aan de Haagse redactie van het RTL Nieuws dat rotjes dit jaar nog worden verboden om oud en nieuw veiliger te maken. Ook worden vuurwerkverkopers verplicht hun klanten veiligheidsbrillen en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen mee te geven.

Overdreven

Het kabinet neemt de maatregel nadat eind vorig jaar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met het advies kwam om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden.

ZIE OOK: Komende jaarwisseling al verbod op rotjes

Willem Duist van vuurwerkhal Woerden vindt de maatregel te ver gaan. "Dat verbod op knalvuurwerk vind ik erg overdreven. De kanonslagen die wij verkopen, daar richt je echt geen schade mee aan. Aan de andere kant, het zijn producten waar totaal geen marge op zit. Vuurpijlen daarentegen, daar kan ik inkomen. Zeker als mensen gedronken hebben, dan kan je met een pijl als snel calamiteiten veroorzaken."

Reactie verbond van verzekeraars

"Ik denk dat verschil nihil is", zegt woordvoerder van het verbond van verzekeraars Rudi Buis. "Het zal vooral veel uitmaken voor de overlast. Maar als we kijken naar schade met nieuwjaar, van zo'n 10 tot 15 miljoen, dat is vandalisme, bekrassen en opblazen. De schade die ontstaat is veelal veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Qua overlast zal het zeker schelen, maar qua schade zal het niet veel effect hebben. Dat is met name door illegaal vuurwerk zoals lawinepijlen. Niet door de rotjes die je koopt bij de vuurwerkhandelaar."

Meer slachtoffers

Leo Groeneveld van de belangenvereniging pyrotechniek ziet niets in een verbod op knalvuurwerk. "Het is een schijnmaatregel die niks gaat opleveren. Sterker nog, het bevordert illegaal zwaar knalvuurwerk uit het buitenland. Het is absoluut onverstandig. We zijn bang voor een toename van illegaal vuurwerk en daardoor ook voor veel meer vuurwerkslachtoffers."

ZIE OOK: Onderzoeksraad: risico's tijdens de jaarwisseling zijn te groot

Kevin Gerrits van Vuurwerkhal Zwolle ziet er ook niets in. "Ongelukken gebeuren niet met een astronaut. Die rotjes, wij noemen het kippenscheetjes in de winkel. Een kanonslag durf ik nog wel in mijn huis af te steken. Daarnaast, wij verdienen er geen reet aan. Dat kleine knalvuurwerk kost ons klappen met geld."

Gerrits kan zich nog wel vinden in de vuurwerkbril en de pijlenstandaard. "Dat vind ik heel verstandig, ook voor kinderen. Maar we verpesten wel het hele feestje. Ik ben bang, dat kinderen nu het verkeerde spul in handen krijgen. Als een kindje van 12 daarmee aan de straat staat, dat kan toch niet."

Niet ver genoeg

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam vindt het juist prima dat het knalvuurwerk wordt verboden. "30 procent van het oogletsel door vuurwerk wordt veroorzaakt door knalvuurwerk. De rest komt door pijlen en siervuurwerk. Dus ik ben blij met deze stap. Maar het gaat me nog lang niet ver genoeg.  Ook de rest van het vuurwerk moet verboden worden. Verder ben ik erg blij met de vuurwerkbrillen."

ZIE OOK: Vuurwerkslachtoffer verloor oog: 'Pijn was ondraaglijk'

Tijdens oud en nieuw zijn er volgens Faber zo’n 150 mensen met oogletsel in het ziekenhuis terechtgekomen. "Inmiddels zijn er twaalf mensen aan een oog blind. Van alle patiënten is de helft omstander."

Handhaving politie

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg is ook blij met de maatregel van het kabinet. Sterker nog, het mag van haar nog wel verder gaan. "Uiteindelijk wil GroenLinks naar het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit besluit is een prima stap hiernaar toe”, zegt Buitenweg. Ze wil dat er ook meer moet worden geïnvesteerd in het handhaven van het verbod. "Om ook echt te controleren dat er geen rotjes meer worden afgestoken", vindt Buitenweg.

Ook Ronald van Raak van de SP is blij met de maatregel. "Dit is een eerste echte goede stap. Het verbieden van de verkoop van rotjes maakt het ook voor de politie makkelijker om te handhaven." Oppositiepartij PvdA laat via Attje Kuiken weten tevreden te zijn met de maatregel. "We willen er zeker van zijn de oud en nieuw voor iedereen een leuk feest blijft. Daarom is dit besluit een eerste, goede stap."

De Partij voor der Dieren vindt het rotjesverbod nog niet ver genoeg gaan. "Wat betreft de Partij voor de Dieren wordt voor komende jaarwisseling niet alleen de verkoop en afsteken van rotjes verboden, maar ook alle andere vormen van knalvuurwerk, vuurpijlen en siervuurwerk. In plaats daarvan kunnen gemeenten profesionele vuurwerkshows organiseren. Als we echt willen dat het aantal gewonden door vuurwerk naar nul gaat, is een verbod op vuurwerk het enige dat echt helpt."

Kijk hier hoe de controle van vuurwerk gaat:

Met een speciaal team test de inspectie ieder jaar consumentenvuurwerk. Door het zelf af te steken.

Meer op rtlnieuws.nl: