Luister naar

Turkije en EU hebben elkaar nodig

Nieuws
Turkije zoekt in Bulgarije een bondgenoot, op het moment dat Turkije’s rol in de EU lijkt uitgespeeld. Om weer in het gevlei te komen, verliep de heropening van een Bulgaarse kerk in Istanbul feestelijk.
Ans Boersma
maandag 26 maart 2018 om 03:00
De Sint Stefanuskerk in Istanbul werd in januari feestelijk heropend door de presidenten van Turkije en Bulgarije.
De Sint Stefanuskerk in Istanbul werd in januari feestelijk heropend door de presidenten van Turkije en Bulgarije. Ans Boersma

Varna

Vandaag ontmoeten de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, EU-president Donald Tusk en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker elkaar in Varna. In deze havenstad in het oosten van Bulgarije zijn ze bijeen om te praten over de plek van Turkije in de Europese Unie. Recent werd een Bulgaarse kerk in Istanbul gerenoveerd. De openingsceremonie viel samen met het moment waarop Bulgarije het voorzitterschap van de EU kreeg. En daar maakt Turkije nu dankbaar gebruik van.

De Sint Stefanuskerk, beter bekend als Iron Church, schittert in de voorjaarszon aan de oevers van de Gouden Hoorn, de beroemde inham van Istanbul. Begin januari stond het kerkje ineens in het middelpunt van de belangstelling. Na een restauratie van zeven jaar werd de kerk feestelijk heropend door de Turkse president Erdogan en zijn Bulgaarse ambtgenoot Bojko Borisov.

Dat de kerk gebruikt werd als een politiek instrument, bleek tijdens de speeches van beide presidenten. Erdogan benadrukte hoe belangrijk verschillende culturen en religies in Turkije zijn. ‘Deze opening is een belangrijke boodschap aan het internationale publiek. Istanbul heeft de wereld opnieuw laten zien dat het een stad is waar verschillende religies en culturen in vrede bestaan’, sprak hij. En Bulgarije gaat werken aan het ‘normaliseren en verbeteren’ van de betrekkingen tussen Turkije en de Europese Unie, reageerde Borisov.

noodzaak

De historische Bulgaars-orthodoxe kerk werd daarmee ineens een symbool van hoop, op een moment dat de kans op toetreding van Turkije tot de EU onmogelijk lijkt. ‘De opening viel toevallig samen met het moment waarop Bulgarije voorzitter werd van de Europese Unie. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt door de presidenten’, lacht Hristo Kopano, lid van de raad van bestuur van de Bulgaars-Orthodoxe Kerk in Istanbul.

Volgens Kopano heeft Bulgarije goede relaties met Turkije, maar zijn die niet perfect. ‘We hebben elkaar nodig. Turkije ziet in Bulgarije momenteel een goede partner om de banden met de EU te versterken. Voor Bulgarije is de samenwerking vooral economisch, en gericht op samenwerking in het tegenhouden van Syriërs aan de grens tussen Turkije en Bulgarije.’

De noodzaak om samen te werken vat de huidige status tussen Europa en Turkije goed samen. Turkije is voor Europa onmisbaar in het stoppen van de migratiestroom en in het behouden van de vluchtelingendeal tussen Turkije en Europa. Het omstreden akkoord vierde afgelopen week zijn tweede verjaardag. Voor Turkije is Europa economisch essentieel: de EU is verreweg de belangrijkste import- en exportpartner van Turkije.

litteken

‘Vandaag moeten Turkije en de EU zich dan ook richten op een positieve agenda’, zegt Enes Bayrakli, Europees onderzoeksdirecteur bij SETA, een aan de Turkse overheid verbonden onderzoeksinstituut. Bayrakli vindt het een goed teken dat beide partijen willen praten.

Het dieptepunt in de relaties tussen Turkije en de EU werd volgens hem vorig jaar bereikt tijdens het Turkse referendum over de grondwet. ‘Europese landen hebben zich toen gemengd in Turkse nationale politiek. Op het veld van internationale politiek is dit onacceptabel. Voor Turkije heeft dit een diep litteken achtergelaten in de relaties met Europa. Dat heeft tijd nodig om te herstellen.’

Onder andere de relatie tussen Nederland en Turkije kwam op scherp te staan, met uiteindelijk het officieel terugtrekken van de Nederlandse ambassadeur in Turkije tot gevolg.

Of een positieve agenda mogelijk is, is de vraag. Er liggen behoorlijk wat pijnpunten op tafel. Zo zijn de aanvallen van de Koerdische PKK in Europa een doorn in het oog van Turkije. Turkse panden en moskeeën zijn momenteel doelwit van aanslagen in Duitsland. De daders zouden uit militant-Koerdische hoek komen en protesteren tegen de Turkse inval in Afrin.

‘Turkije gaat zeker aangeven dat de EU meer moet doen om Turkse staatsburgers in Europa te beschermen’, zegt Bayrakli. Daarnaast wil het land visumliberalisering voor Turkse burgers en de actualisering van de douane-unie. Ook wil Turkije meer geld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. De Europese Unie zegde deze maand opnieuw toe 3 miljard euro vrij te spelen, als onderdeel van de vluchtelingendeal.

uitholling

Tegelijk houdt Brussel enkele ijzers in het vuur. Turkije-rapporteur Kati Piri van de EU spreekt regelmatig haar zorgen uit over mensenrechtenschendingen en uitholling van de rechtsstaat in Turkije. Het overheidsoptreden na de staatsgreep in Turkije (juli 2016) en de noodtoestand die nog steeds van kracht is, komt Ankara op kritiek vanuit Brussel te staan. Turkije’s pad richting een autoritair bestuur, waar het omstreden referendum in Turkije in 2017 onderdeel van is, maakt vooruitgang in het toetredingsproces onmogelijk, is de teneur.

Turkije is het land met de meeste journalisten achter de tralies. Persvrijheid staat onder druk in het land, iets dat zeker ter sprake komt tijdens de top. Deze maand werden twee prominente journalisten van de oppositiekrant Cumhuriyet vrijgelaten in Istanbul. De arrestatie van deze journalisten kreeg veel media-aandacht in Europa en vanuit Brussel. De vrijlating is volgens Turkse oppositiemedia niet los te koppelen van de ontmoeting vandaag in Varna.

Enes Bayrakli verwacht geen grote veranderingen na de top. ‘Toetreding gaat in de nabije toekomst niet gebeuren. Maar het is de start van een nieuw tijdperk tussen Turkije en de Europese Unie. Rationale denkers weten dat dialoog en samenwerking noodzakelijk zijn’, benadrukt de onderzoeker.

De laatste keer dat Turkije en de Europese Unie bij elkaar kwamen, was in mei 2017 tijdens de NAVO-top in Brussel. De laatste bijeenkomst van de toetredingsconferentie op ministerieel niveau met Turkije was in juni 2016 in Brussel. Turkije claimt inmiddels aan alle 72 toelatingsvoorwaarden vanuit de EU te voldoen.

Een nieuw soort partnerschap als oplossing wijst Bayrakli resoluut van de hand. ‘Nee, het moet een geleidelijk proces van toetreding blijven. Turkije zal nooit een vorm van tweederangspositie accepteren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.