Samsung laat ontwikkelaars Tizen-apps maken in .NET

Samsung laat ontwikkelaars apps maken voor zijn besturingssysteem Tizen met Microsofts .NET-platform. De fabrikant is bezig met het ontwikkelen van tools voor Visual Studio, waarmee ontwikkelaars apps kunnen debuggen en apparaten kunnen emuleren.

Samsung heeft een eerste preview van de .NET-tools online gezet. De fabrikant heeft de stap woensdag aangekondigd ter gelegenheid van Microsofts Connect();-evenement in de Amerikaanse stad New York, waar de Linux Foundation bekendmaakte dat Microsoft een betalend lid wordt van de stichting achter Linux.

In de eerste preview kunnen ontwikkelaars alleen Tizen-apps maken voor mobiele apparaten. Dat beperkt de doelgroep, want smartphones vormen naar schatting een kleine minderheid van de apparaten met Tizen. Samsung zegt vijftig miljoen apparaten met Tizen te hebben verkocht, maar het heeft slechts enkele smartphones met het eigen besturingssysteem uitgebracht, die bovendien in slechts enkele landen te koop zijn geweest. Wel draaien onder meer alle recente tv's van de fabrikant, die wereldwijd de verkooplijsten domineren, op Tizen.

In de toekomst kunnen ontwikkelaars in Visual Studio met .NET apps maken die werken op zowel mobiel als tv, zo zegt Samsung. De tools zijn nu nog een preview-versie. De release van de .NET-ondersteuning moet in 2017 volgen. De primaire manier om apps te ontwikkelen voor Tizen blijven de Web- en C-frameworks, zo zegt de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Samsung trad deze zomer toe tot de .NET Foundation van Microsoft, waarin het Amerikaanse softwarebedrijf probeert bedrijven samen te brengen om te ontwikkelen voor .NET. Het nieuwste lid daarvan is Google, kondigde Microsoft aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-11-2016 • 18:45

44 Linkedin Whatsapp

Reacties (44)

44
38
28
2
0
4
Wijzig sortering
Moet zeggen dat ik de toetreding van Google tot .NET foundation groter nieuws vind dan dit. Google die gaat samen werken met Microsoft ?? :?
Microsoft is al sinds maart 2015 met Google aan het samenwerken aan Angular 2 (via Typescript).Op zich wel logisch dat Google nu .NET omarmt.
Klopt... Erg raar.
Misschien wordt C# de standaard Android taal? }>
Toch wel mooi hoe MS nu .NET pusht naar andere platformen. Zeker niet erg, starks kan ik mijn favoriete taal overal gebruiken!
Waarom niet samenwerken met MS en kijken of je UWP werkend kunt krijgen op Tizen?
Ipv alleen UWP zou ik liever zien dat ze het als extra platform aan Xamarin toevoegen, dan kan je bestaande apps vrij snel aanpassen van hun platform
Omdat dat erg veel werk kost (Je moet ook de Win32 API overzetten namelijk). Het is een heel stuk makkelijker is om dan gewoon Windows op die toestellen te plaatsen.
Mwa, De complete . Net stack draait al op Linux hoor, heet .net Core...

Daar hadden ze ook niet de hele win32 API nodig....

Zelfs MS SQL server draait op Linux
.net core is vrij kaal vergeleken met heel .net op Windows. .Net draait ook niet op Win32, het is een alternatieve API, in tegenstelling tot veel van UWP.

MS SQL Server is maar een applicatie, geen volledig OS API.

Nu is het natuurlijk via een emulatie laag makkelijker te implementeren, maar dat kost resources en performance, iets wat je niet snel kan missen op een smartphone.
MS SQL Server is maar een applicatie, geen volledig OS API.
Maar een applicatie? SQL Server is wel iets meer dan "maar een applicatie" ;) Het heeft redelijk wat besturingssysteem achtige APIs en als je een beetje dieper gaat is het een erg krachtig pakket. Helemaal vergeleken met pakketten als MySQL.
Het is zeker meer dan een appje
Zelfs MS SQL server draait op Linux
Een DBMS gebruikt AFAIK niet zo heel veel APIs dus dat zegt niet zoveel.
Waarom zou je de Win32 API moeten overzetten? Dat is alleen maar nodig als je ook desktop apps zou willen draaien op je smartphone en zo lang ze geen Continuum-like feature hebben is dat geheel onnodig, en zelfs dan nog kan je met Continuum gewoon onder de voet uit met Win32.
Waarom ze willen juist van Android en Google af waarom zouden ze die dan gaan inruilen voor uwp en Microsoft? Van de regen in de drup is dat.
Microsoft en. Net is tegenwoordig open source
Beetje een vreemde vergelijking om een OS en fabrikant te vergelijken met een app platform. Anyway, Samsung will weg van Google omdat Google teveel eisen op legt (zelfde reden als dat de EU nu op Googles gat zit). Klein weetje: ironisch genoeg zijn die eisen niet van toepassing bij Windows en zouden ze daar dus wel degelijk beter af zijn. Anyway, UWP ondersteunen zou ze niet persé meer koppelen aan Microsoft in hun eigen OS. Samsung heeft uiteindelijk nog steeds alle controle over Tizen en kunnen het er dus ook gewoon weer uitgooien mocht er ooit een probleem zijn. Samsung heeft nu echter 3 opties om Tizen een kans te geven: hopen dat hun eigen app library groeit, Android apps gaan ondersteunen en iedere native ontwikkeling voor hun OS zelf ondermijnen en zich weer moeten koppelen aan Google Play Services (want veel apps vereisen dat) (tenzij ze er een alternatief voor bouwen) of UWP ondersteunen op een natief niveau.
Ik zit liever in de drup dan in de regen tbh :D
Waarom ga je je afhankelijk maken van .Net? Dat is ook van Microsoft. UWP is gewoon gebouwd bovenop het .Net framework en heeft reeds een heel scala aan apps beschikbaar.
Waarom ga je je afhankelijk maken van .Net? Dat is ook van Microsoft.
Tja, alles wat je gebruikt, ben je afhankelijk van.
.NET Core is open source. Meer dan 60% van de code komt van de community en niet van Microsoft. Wie is dan 'eigenaar'?
UWP is gewoon gebouwd bovenop het .Net framework en heeft reeds een heel scala aan apps beschikbaar.
UWP gaat niet zo gemakkelijk op extern OS lijkt me. Wat kennelijk wel gemakkelijk gaat is via het Xamarin model de .NET Core code naar het Tizen platform brengen. Win-win.

Edit:
Misschien moet de vraag zijn: "Waar kun je tegenwoordig GEEN .NET Core draaien?" :*)

[Reactie gewijzigd door geertdo op 16 november 2016 22:36]

Als samsung een Windows Phone zou uitbrengen, zou die verkopen. Gewoon omdat het een Samsung is, en Samsung en Iphone is het enige waar jan-met-de-pet van weet dat die op moet letten.
Samsung met Android of met Windows is een groot verschil in verkopen zelfs mijn moeder weet dat er bijna geen apps zijn op Windows mobile.
Bijna geen apps? Daar gaat de discussie weer. Voor wat is er nou GEEN app, waar je daadwerkelijk gebruik van maakt, en geen alternatief voor is. Spelletjes uitgezonderd.
Youtube ^^

Maar op mn android toestel gebruik ik ook liever de browser dan de app dus ik mis het niet op WM10
Ja, de browser werkt prima, maar een app als MetroTube werkt ook echt uitstekend. Ik zie niet waarvoor ik een officiele YouTube app nodig zou hebben.
De laatste keer dat ik naar een app had gekeken voot youtube was toen youtube werd geblokkeerd op IE op WP8 :P toen was er niet veel soeps xD
Ik wil W10M niet goed praten, maar laat YouTube nou net die éne app zijn waar legio apps voor beschikbaar zijn :)

Verbergen van reclame, downloaden van de video, doorspelen van de video (geblurred op de achtergrond) terwijl je een andere video zoekt / bekijkt, doorspelen terwijl de telefoon uit staat (en de video-stream wordt genegeerd)... het zit er allemaal in.
Blijft schandlig dat Google deze niet uitbrengt voor W10M. Uit angst voor het platform??
Van alle apps die Google onderhoud op iOS en Android hebben ze er geen een uitgebracht op WP8/W10/W10m. YouTube is geen uitzondering, echter val deze het meest op omdat dat de enige service (in mijn ogen) is waar geen waardig alternatief voor is.

Ik gebruik nergens Google voor met uitzondering van YouTube, gewoon omdat het niet anders kan...
Mijn youtube app default idd naar Edge, en zoals iemand anders al aangeeft zijn er alternatieven die de officiele app geen gemis maken.
Samsung heeft de Ativ S gemaakt met WP8 (feitelijk een Galaxy S3 qua hardware), die verkocht voor geen meter.
Omdat ze ook letterlijk geen cent in marketing hebben gestoken. Ik zie dagelijks Samsung reclame overal (op TV, op straat, etc.) die met de regelmaat van de klok vervangen wordt, heb nog nooit enige reclame van ATIV gezien.
Tja de stelling dat het toch wel zou verkopen omdat er Samsung (of iPhone) op zou staan gaat dus niet op, en laat dat nou net zijn punt zijn (immers daar reageert ie op)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 november 2016 21:32]

Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Samsung heeft al eens een Windows Phone uitgebracht, nb. toen het Windows platform er beduidend beter voor stond, maar dat heeft uiteindelijk niet mogen baten. Dus hoezo: Als Samsung een Windows Phone zou uitbrengen, dan zou die verkopen?
Ik heb een hele mooie Samsung Windows telefoon gehad, heb die uiteindelijk vervangen door een iPhone en aan mijn ouders gegeven, maar voor de periode dat ik hem had was ik er erg blij mee.
Wordt tijd dat Spotify dan ook naar m'n UE43JU6000 komt. Is nog steeds niet beschikbaar voor o.a. de J en JU series. Dan kan m'n Chromecast naar de slaapkamer :)
Hoe kan je dat zinnetje er nou uit halen (van die 50 miljoen toestellen) zonder een letter van de context mee te krijgen? Knap hoor!
Dat beperkt de doelgroep, want smartphones vormen naar schatting een kleine minderheid van de apparaten met Tizen. Samsung zegt vijftig miljoen apparaten met Tizen te hebben verkocht, maar het heeft slechts enkele smartphones met het eigen besturingssysteem uitgebracht, die bovendien in slechts enkele landen te koop zijn geweest. Wel draaien onder meer alle recente tv's van de fabrikant, die wereldwijd de verkooplijsten domineren, op Tizen.
En tenzij je in India, Nigeria of Zuid Afrika woont is de kans dat je een Tizen telefoon tegen komt toch wel heel klein....

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 november 2016 21:46]

Nee hoor, 71 procent Android, 19 procent iOS?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 november 2016 21:46]

Ah had dat net aangepast maar vooral niet op de rest van het verhaal reageren natuurlijk maar gaan zeuren over een foutje :X

edit: ook in Bangladesh verkopen ze Tizen, als aanvulling op mijn andere post, voordat je daar ook over valt

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 november 2016 21:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee