Politiek

NCTV Dick Schoof: We kunnen haatprediker Fawaz Jneid alleen uitzetten als hij over de schreef gaat

26-03-2018 22:43

Haatprediker Fawaz Jneid kan alleen worden uitgezet als hij een terroristisch misdrijf begaat. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof maandag in Nieuwsuur. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is door de radicale prediker uit Den Haag op Facebook bestempeld als afvallige moslim.

Schoof erkent dat Jneid zijn achterban bestaat uit aanhangers van het jihadisme en sympathisanten met ISIS. Maar Jneid is volgens hem slim genoeg om niet over de schreef te gaan in zijn preken en uitspraken op Facebook. De Libanees Jneid, die ook de Nederlandse nationaliteit heeft, kan alleen worden uitgezet wanneer hij een terroristisch misdrijf begaat, aldus de NCTV.

Jneid ontkent Aboutaleb een afvallige te hebben genoemd. “De imam bepaalt niet wie een moslim is, dat doet de moslim zelf.” Wel zei Jneid dat Aboutaleb geen salafist is. De burgervader zei eind vorig jaar dat elke moslim een beetje een salafist is. Jneid: “Persoonlijk heb ik geen probleem met Aboutaleb.”

De prediker verwijt de Nederlandse overheid dat deze ‘een islam met beperkingen’ nastreeft. “Ik kom op voor de islam.” Jneid zegt juridische stappen te overwegen. Maar: “Ik heb de hoop verloren hier een rechtszaak te kunnen winnen.”

In het verleden bezochten leden van de Hofstadgroep en de moordenaar van Theo van Gogh – Mohammed Bouyeri – de preken van de islamist. Daarover zegt Jneid: “De AIVD heeft meer naar mijn preken geluisterd dan Mohammed B.”

Lees ook

Haagse haatprediker Fawaz Jneid: Ahmed Aboutaleb is ‘vijand van de islam’

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens