RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Flinke injectie Defensie: betere spullen voor militairen, opknapbeurt oud materieel

Beeld © ANP

Voor het eerst in jaren gaat Defensie flink investeren in personeel en achterstallig onderhoud. Er komt de komende vier jaar structureel 1,5 miljard euro beschikbaar. "Dit is een eerste injectie om gaten te vullen, maar er is echt meer nodig om de toekomst veilig te stellen", stelt politiek commentator Frits Wester.

Minister Ank Bijleveld heeft zojuist haar plannen voor de krijgsmacht bekendgemaakt. Naast personeel wordt er vooral geïnvesteerd in achterstallig onderhoud. Zo wordt verouderd materieel opgelapt en krijgen de militairen een nieuwe persoonlijke uitrusting.

Ook worden nieuwe, bemande onderzeeboten aangeschaft en mag de marine de fregatten en mijnenjagers vervangen. Verder worden de Apache-gevechtshelikopters gemoderniseerd.

'Aantrekkelijker maken om te werken'

Bijleveld hoopt hiermee de mensen van de krijgsmacht een 'nieuw perspectief' te bieden. Ze wil het aantrekkelijker maken om bij Defensie te komen én te blijven werken.  Ze wil dat bereiken door opleidingen te verbeteren, de arbeidsvoorwaarden te moderniseren en door mensen meer zekerheid geven.

De minister geeft toe dat dit een eerste stap is. "Dit is geen eindpunt, maar een begin van het pad dat koers zet naar de toekomst. Er zijn vervolgstappen nodig." Politiek commentator Frits Wester: "Als je met militairen en deskundigen praat, zeggen zij dat er ook echt meer nodig is. Zo moeten er volgens hen meer JSF's worden aangeschaft en is er behoefte aan extra onderzeeërs. Ook vinden deskundigen en militairen dat er meer geïnvesteerd moet worden in afweerraketten." 

Geen nieuwe missies 

Defensie kampt met een flink personeelstekort. Dat wil de minister ook wegwerken door deeltijdarbeid toe te staan. Ook moeten militairen makkelijker tijdelijk elders kunnen werken, maar ze hoeven ook minder vaak te rouleren. Defensie gaat ook flink in cyberdefensie en ICT te investeren. 

De inzetbaarheid van het Nederlandse leger wordt niet groter. Er komen vooralsnog geen nieuwe buitenlandse missies bij.  

Meer op rtlnieuws.nl
'
Defensie haalde commando's terug na verklaring Kroon'