RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Staatsbezoek koning Willem-Alexander aan Baltische Staten

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander gaat dit jaar nog op staatsbezoek naar de Baltische Staten. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws-verslaggever Koninklijk Huis Sander Paulus. De bezoeken aan Estland, Letland en Litouwen zijn politiek gevoelig gezien de gespannen relatie met buurland Rusland.

De inhoud van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk om koningin Máxima meegaat. Tot nu toe legden de koning en koningin de staatsbezoeken altijd met z’n tweeën af.

NAVO-leden

Estland, Letland en Litouwen zijn lid van de NAVO. Vorig jaar nog hield het Russische leger grote oefeningen aan de grens en reageerde de NAVO met een trainingsmissie. Daarbij werden ook 4 Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen ingezet.

De Baltische Staten werden na de Tweede Wereldoorlog bezet door de Russen en wisten pas na de val van de Sovjet Unie begin jaren 90 hun onafhankelijkheid te heroveren.

Luxemburg

Koning Willem-Alexander gaat waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar naar de Baltische Staten. Daarvoor bezoekt de koning eerst nog Luxemburg, van 23 tot en met 25 mei.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde geen officiële reactie geven op het nieuws.

Koningspaar sluit staatsbezoek af: 'We wilden vluchtelingenproblematiek zelf ervaren':

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben het staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad afgesloten. Vluchtelingenproblematiek was een belangrijk onderwerp tijdens het bezoek.

Meer op rtlnieuws.nl:
Historisch koninklijk staatsbezoek aan paus