Direct naar artikelinhoud
Nutteloze kennis

Waarom mensen die tegen de zomertijd zijn, volstrekte onzin praten

Waarom mensen die tegen de zomertijd zijn, volstrekte onzin praten
Beeld rv

Afgelopen nacht ging de zomertijd weer in. Heerlijk. Gratis en voor niks een uur extra daglicht voor plezier in de tuin, op het sportveld of een terras.

Sommige mensen zijn tegen. Een veelgehoord argument is dat de wintertijd de natuurlijke tijd zou zijn. Dat is echter volstrekte onzin.

Elke tijdrekening is een willekeurige afspraak. Bij ons begint de dag (het etmaal) midden in de nacht. Daar is niets natuurlijks aan. In het oude Israël, in het oude Mesopotamië en nog steeds bij joden en islamieten begint de dag bij zonsondergang. Elke nieuwe dag begint dus op een ander tijdstip. De Mesopotamische dag (etmaal) bestond uit twaalf uren van gelijke lengte. De Mesopotamiërs deelden de nacht ook nog in in drie nachtwakes, die in de winter langer duurden dan in de zomer.

De Grieken, Romeinen en middeleeuwers deelden de dag in in twaalf uren en de nacht in drie of vier nachtwakes

De Grieken, Romeinen en middeleeuwers deelden de dag in in twaalf uren en de nacht in drie of vier nachtwakes. Omdat de dag in de zomer langer was dan in de winter, duurden de uren in de zomer langer. Het zesde uur (hora sexta) viel ongeveer midden op de dag, tijd voor 'siesta'.

Onnatuurlijk

Vanaf de veertiende eeuw begonnen klokken te werken met een klok van twee maal twaalf uur, één lopend vanaf middernacht tot de middag, de tweede van de middag tot middernacht. Heel onnatuurlijk, maar het voordeel is wel dat middernacht en middag niet verschuiven.

De meeste mensen staan om ongeveer 7.00 uur op, gaan tegen 23.00 uur naar bed en werken gemiddeld van 9.00 tot 17.00. Dat is nogal onnatuurlijk, want je werkt dan drie uur vóór de middag en vijf uur erna. In de zomer corrigeren we dat: we staan een uurtje eerder op.

Hoe het ook zij, het is allemaal mensenwerk. De dieren raken van dit alles niet in de war. Die kijken geen klok.

We waarschuwen alvast: u hoeft dit niet per se te weten, maar meer Nutteloze Kennis vindt u in ons dossier.