Direct naar artikelinhoud

Rechterlijke macht moet streven naar meer rechters met migratieachtergrond

De rechterlijke macht moet streven naar een bezetting van 10 procent rechters en juridisch medewerkers van niet-westerse komaf. Dat zegt Leendert Verheij, vertrekkend president van het Gerechtshof Den Haag, in een interview met de Volkskrant. Nu is het aantal rechters met een migratieachtergrond ongeveer 2 procent - nog geen vijftig van de 2300 Nederlandse rechters.

Leendert Verheij, president gerechtshof Den Haag.Beeld Aurélie Geurts

'Dat aantal moet omhoog', stelt Verheij, die voorzitter is van de LSR, de Landelijke Selectiecommissie Rechters. Het werven en binnenhouden van biculturele rechters en juridisch medewerkers verloopt volgens hem 'moeizaam'. Uit promotie-onderzoek blijkt dat ook hoogopgeleide rechters, zonder het zelf te beseffen, geregeld een goedbedoelde opmerking of grapje maken, die bij de ander soms als uitsluitend wordt ervaren. Verheij noemt als voorbeeld de opmerking tegen een moslim: 'Jij gaat zeker niet naar de vrijdagmiddagborrel, hè?'' Blijkens het onderzoek zien we mensen met een migratie-achtergrond onbewust als mensen met een achterstand', zegt Verweij. 'We moeten niet hen, maar onze eigen zienswijze veranderen.'

Van de Nederlandse bevolking heeft 12 procent een migratie-achtergrond. De vertrekkend hofpresident benadrukt dat het belangrijk is dat deze mensen 'niet louter voor een blanke, west-Europese rechterlijke macht staan. Ze moeten zien dat ook zij daarin zijn vertegenwoordigd. Er moeten meer rechters komen die hun cultuur begrijpen. 'Om die reden investeert de rechtspraak in meer bewustwording van cultuurverschillen. De noodzaak van diversiteit wordt 'voortdurend' op de agenda gezet en collega's worden steeds door teamleiders aangespoord om cultuurverschillen bespreekbaar te maken. Rechters krijgen al langer training om cultuurverschillen bij procespartijen te herkennen en er doelbewust mee om te gaan.