achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Alexander Pechtold, zijn penthouse en het OM (plus de springer in de Tweede Kamer)

Het onderwerp is te klein voor een Bassiehof maar toch: personen die zich proberen te verhangen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer verdienen geen enkele sympathie.

Het afgrijzen in de ogen van VVD-Kamerlid Arno Rutte in dat filmpje zegt voldoende. Het is te hopen dat de Tweede Kamer de publieke tribune wel hetzelfde laat. Jaren geleden sprong een activist de Kamer in en kwam naast Jan Marijnissen neer. Herinneringen vervagen maar de knappende enkels waren hoorbaar. Daarna  is even overwogen een glazen wand tussen tribune en zaal te plaatsen, gelukkig niet gebeurd. Het is niet voor niets de Nationale Vergaderzaal, de burger moet zijn volksvertegenwoordigers en bewindspersonen ongefilterd kunnen zien, horen smoezen en somtijds ruiken wanneer het echt spannend wordt. 

Te hopen valt dat het Openbaar Ministerie (OM) deze meneer gaat vervolgen en/of dat er passende hulp voor hem wordt gevonden. De Tweede Kamer behoort de natie toe, niet suïcidalen die hun egomane punt – ook al hebben ze gelijk – met een groots en meeslepende actie willen onderstrepen.

Wat ons brengt op het Openbaar Ministerie en D66-leider Alexander Pechtold.

De kwestie met het appartement ettert maar door. De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen toen GeenStijl over de affaire berichtte. Begin januari werden de eerste vraagtekens gezet bij de fiscale aspecten van de schenkingsconstructie.

Ons van TPO vroeg eerder deze maand om een update, die kwam er maar het aantal aangiften werd niet benoemd. Al kwamen ze nog steeds binnen.

Meermaals vroeg TPO het Openbaar Ministerie om de cijfers. In het verleden waren de magistraten van het OM niet te beroerd updates te geven over de aantallen (voorgedrukte) aangiften tegen Geert Wilders, nietwaar?

Helaas, nul op het rekest.

Dan is het woensdagmiddag, miljoenen kiezers maken de gang naar de stembus. Het OM laat aan de NOS weten – de stembureaus blijven dan nog uren open – 8 (schrijve acht) aangiften aan het adres van de PVV vanwege hun campagnespot te hebben ontvangen.

Opnieuw het OM benaderd. Want waarom kreeg de NOS wel cijfers over de aangifte tegen de PVV? Dag na de verkiezingen meldt de woordvoerster: “Ik heb het nog even in de groep gegooid hier en ik begrijp dat ik het aantal aangiftes nu kan melden. Tot nu toe zijn er bijna 200 aangiftes binnengekomen. Wij bestuderen deze aangiftes op dit moment.”

Zoveel is duidelijk: de ene partijleider is de andere niet in de ogen van het Openbaar Ministerie.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.