RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Ook Trump zet Russische diplomaten uit om vergiftiging oud-spion'

De politie doet onderzoek na de aanslag op Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Beeld © AFP

Ook de Verenigde Staten zouden van plan zijn tientallen Russische diplomaten uit te zetten vanwege de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. De maatregel wordt maandag aangekondigd, zeggen bronnen rond het Witte Huis.

Skripa en zijn dochter Joelia werden 4 maart bewusteloos gevonden in het Britse Salisbury. Ze bleken vergiftigd met zenuwgas en liggen nog steeds in coma in het ziekenhuis.

VS mengt zich in spionagezaak

Hoewel Rusland elke betrokkenheid ontkent, zette de Britse regering vorige week 23 Russische diplomaten uit. Als tegenmaatregel wees Rusland vervolgens 23 Britse diplomaten uit. Het lijkt er nu dus op dat ook de VS zich in de zaak mengt.

Skripal werd in 2006 in Rusland door een militair tribunaal tot dertien jaar cel veroordeeld wegens spionage voor het Verenigd Koninkrijk. Hij werd vier jaar later samen met drie anderen in een spionnenruil uitgewisseld tegen tien Russische agenten die in de VS vastzaten.

De aanslag op Sergej Skripal: wat weten we ervan?

Op een bankje in een park in Salisbury werden Sergej Skripal en zijn dochter Joelia begin maart buiten bewustzijn gevonden. Wat is sindsdien gebeurd?