Ontvoerde Mert (1,5 jaar) uit Scheemda is weer terug bij zijn moeder Korien

De anderhalf jaar oude Mert is weer herenigd met zijn 36-jarige moeder Korien Dijkhuis uit Scheemda. De jonge knul werd afgelopen januari zonder toestemming meegenomen door zijn biologische vader naar Turkije.

Verslaggever John van den Heuvel van de Telegraaf is met Dijkhuis en een team afgereisd naar Turkije en heeft de jongen teruggehaald. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Moeder en zoon zijn vrijdag op Schiphol gearriveerd. Daar werden ze opgewacht door familie en vrienden. ,,Ik ben zielsgelukkig en dank iedereen voor alle steun de afgelopen weken. Het was de zwaarste periode uit mijn leven’’, laat Dijkhuis weten.

Ontvoering met handlanger

Afgelopen januari ontvoerde de vader van Mert samen met een handlanger de jongen. Er werd door de politie gesproken over een kidnapping omdat dit gebeurde zonder toestemming van de moeder. De handlanger werd bij de Duitse grens - toen hij weer op weg was naar Nederland - gearresteerd. Later bleek dat Mert het land was uitgesmokkeld naar Turkije.

Moeder Dijkhuis en haar zus probeerden via sociale media aandacht te vragen voor de ontvoering. Uiteindelijk is Van den Heuvel achter de verblijfplaats van de jongen gekomen, nadat de vader een foto had gestuurd van de jongen. De gordijnen op de foto werden herkend en zo reisde een team en Korien Dijkhuis naar Istanbul.

Spanning tussen Nederland en Turkije

De Turkse autoriteiten wilden, volgens De Telegraaf, niet meewerken omdat er spanningen zijn tussen Nederland en Turkije. Uiteindelijk is Korien Dijkhuis er op een bepaald moment toch in geslaagd om haar zoon onder de arm te nemen en het land te ontvluchten.