Direct naar artikelinhoud

De toekomst van Sylvana Simons blijft onzeker

Mocht Amsterdam Bij1 een zetel halen, dan is dat volgens Sylvana Simons een goede basis.

Sylvana Simons, hier rechts naast Simone Weimans van de NOSBeeld Maarten Brante

Het gejuich van de leden van Amsterdam Bij1 was buiten op het Weteringplantsoen te horen, toen het er om tien uur 's avonds op leek dat de partij een zetel zou grijpen in de gemeenteraad.

Buiten, want media waren niet welkom op het feestje van de partij die strijdt voor inclusiviteit.

Wellicht was het iets te vroeg gejuicht, want ook donderdag nog blijft het spannend of Bij1 een zetel krijgt: de partij heeft op basis van de voorlopige uitslag niet genoeg stemmen om op eigen kracht een zetel te bemachtigen.

Restzetel
Wellicht valt een restzetel haar kant op - maar daarover viel donderdag nog niets te zeggen. Er zou geen nieuwe tussenstand meer komen.

Lijsttrekker Sylvana Simons was zelf niet in het zaaltje van de Turkse Arbeidersvereniging Nederland, maar op het stadhuis. "Ik ben vooral blij dat Amsterdam heeft gekozen voor links," zei Simons woensdagavond. "Amsterdammers willen hun stad weer terug, dat is de winst."

GroenLinks
Haar partij voelt zich verwant aan GroenLinks. "We zijn heel blij dat GroenLinks het bestuur gaat leiden. Dat biedt perspectieven. We willen onze principes hooghouden en tegelijk niet een te grote jas aantrekken. En de PvdA verliest, maar je kunt je afvragen of die partij nog wel links is."  

Mocht Amsterdam Bij1 een zetel halen, dan is dat volgens Simons een goede basis. "We kunnen de doorslag geven als een meerderheid behaald moet worden. En het biedt ons de kans door te groeien naar een duurzame beweging, op weg naar de volgende verkiezingen."

Volg de verkiezingen

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties. 

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.