RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Weer oproep aan Red Bull om te stoppen met reclame gericht op jongeren en sport

Terwijl Max Verstappen voor Red Bull Racing zijn eerste officiële rondjes van het Formule I-seizoen rijdt, luidt voedselwaakhond foodwatch nogmaals de noodklok over het gebruik van energiedrankjes.

De organisatie doet een oproep aan de producent van Red Bull om in reclame geen link meer te leggen met jongeren en sport.

Hartritmestoornissen en hartfalen

"In 2014 waarschuwde een groep wetenschappers verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie al voor de agressieve marketing van producenten van energiedranken gericht op jongeren en sport. Ze riep overheden op in te grijpen", meldt foodwatch. "Kinderartsen zien op de eerste hulp de gevolgen van een hoge consumptie: van slaapproblemen en hartritmestoornissen tot zelfs nierfalen. Begin dit jaar bepleitten zij een verbod op energiedranken onder de 16 jaar."

Juist tijdens het sporten is een energiedrankje linke soep, zegt foodwatch.

Verslaafd aan energiedrankjes: 'Ik heb er sowieso eentje nodig op een dag'

"Mijn vader was verslaafd, die belandde in het ziekenhuis met nierstenen." Jongeren lijken wel te weten dat energiedrankjes niet goed voor ze zijn, maar toch kunnen veel er niet vanaf blijven. Kinderartsen pleiten daarom voor een verbod op de verkoop aan jongeren onder de 18 jaar.

Meer op rtlnieuws.nl: