RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Jihadrapper Marouane B. brengt zichzelf in de problemen

Marouane B. Beeld © Eigen foto

Terwijl zijn advocaat in de rechtszaal deze week juist inbracht dat Syriëganger Marouane B 'zichzelf niet als terrorist ziet' en 'niet bij IS heeft gezeten', stuurt de hoofdverdachte zelf vanuit Syrië een mail naar verschillende media met onder meer een foto waarin hij - waarschijnlijk zelf - poseert naast een gekruisigd lijk.

Op enkele andere foto's poseert hij met een kalasjnikov voor een IS-vlag. Op de compromitterende foto's staat overigens een gemaskerde man. Bij sommige daarvan is in één oogopslag duidelijk dat het om Marouane gaat, bij andere is dat minder goed te zien en niet met zekerheid vast te stellen.

Vast staat wel dat Marouane deze foto's naar de media heeft gestuurd.   

'Geen grond meer'

Hij stuurt de mail omdat hij de strafeis van zes jaar cel onrechtvaardig vindt, schrijft hij, want 'de enige die mij moesten vrezen in Syrië waren de terroristen van YPG/PKK en de soldaten van Assad.'  Verder laat hij weten terug te keren naar Nederland omdat zijn 'groepering geen grond meer bezit'. 

ZIE OOK: Als je beste vriend een jihadist wordt: 'Ik denk dat-ie zichzelf heeft opgeblazen'

De Arnhemse jihadist en rapper trok in 2013 naar Syrië om naar eigen zeggen een verschil te maken in de burgeroorlog. Vorig jaar gaf hij in een telefoongesprek met RTL Nieuws aan terug naar Nederland te willen, omdat de situatie uitzichtloos was.

Iets later zette hij zijn eigen dood in scène, in de hoop zo makkelijker uit Syrië weg te kunnen komen. 

Jongeren ronselen voor de jihad, zo gaat dat:

In Noorwegen werd een ronselaar jarenlang gevolgd door een journalist, die daar een film van maakte.